Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

PSD și PNL au decis: ne cheamă la vot în 9 iunie să alegem primari, europarlamentari, consilieri locali, presedinți de județ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Decizia comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale în 9 iunie, o premieră în România, a fost anunțată astăzi de liderii coaliției de guvernare PSD-PNL. Ei au scos din sertar un sondaj care ar arată că majoritatea populației (60%) ar fi favorabili comasării. Nu e clar încă ce acte normative vor sta la baza unei asemenea comasări făcute peste noapte.

Cele două partide de guvernare mai au consultări și în aceasta după amiază, de la 16,00 fiind programate ședințe separate,  cu conducerile lărgite,  însă decizia e luată în linii mari: PSD și PNL vor merge pe lista comune la europarlamentare și punctual se vor sprijini la locale acolo unde decid sa o facă. Și alegerile prezidențiale ar putea fi devansate și aduse în luna septembrie față de decembrie când ar trebui organizate. Alianța de dreapta (PMP, USR, Forța Dreptei) a anunțat prin liderii săi că se va opune pe toate căile legale comasării alegerilor.

Încercând să justifice decizia, europarlamentarul Mihai Tudose, coordonatorul PSD pe campania europarlamentară a susținut că un sondaj cu rezultate pe ultima suta de metri ar indica sprijinul larg al populației pentru comasare: ”Noi aşteptăm o cercetare sociologică despre ce îşi doresc românii şi să acţionăm în acest sens. Acea cercetare sociologică ne-a sosit azi-noapte, la 12 noaptea. Vă dăm în premieră faptul că mai mult de 60% dintre români doresc comasarea şi o majoritate chiar mai mare doresc o continuitate a guvernării, o stabilitate şi o coerenţă în guvernare”, a susținut Tudose.

România are 33 de locuri de europarlamentari, iar coaliția de guvernare și-a făcut calculele că în caz de liste comune ar putea lua, cu redistribuire cu tot 17 locuri.

Share.

About Author

Un comentariu

 1. Motto:

  „Îi plâng pe proști și proștii mă înving”

  (Ana Blandiana- Eclipsă)

  Nu mai e nici o surpriză . La sedinta de la Sinaia din noiembrie, 2023 liberalii au votat în unanimitate să nu facă alianţă cu PSD şi să meargă pe listă proprie la alegerile din 2024.
  Nicolae Ciucă spunea atunci că in cadrul sedintei de la Sinaia conducerea PNL a analizat trei scenarii privind alegerile din anul 2024 si anume: participarea pe listă proprie, o alianţă cu PSD sau o coaliţie de dreapta mai largă. La finalul sedintei, acelasi Ciucă anunta triumfal că PNL a ales calea “prin noi înşine” în alegerile din 2024, respectiv să meargă pe listă proprie şi să nu facă alianţă cu PSD. Votul a fost dat în unanimitate în şedinţa conducerii partidului.
  Numai că PNL nu mai există după ce Klaus Iohannis a adus PSD in coalitia de guvernare. Asadar, groparul PNL este Klaus Iohannis, cel care, pentru linistea lui, a adus PSD la guvernare.
  De altfel Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:

  – Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.

  – Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.

  – A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are acum probleme.

  Asadar, groparul PNL este Klaus Iohannis, cel care, pentru linistea lui, a adus PSD la guvernare, iar acum se cloceste formarea partidului unic PSDL.

Lasă un comentariu