Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat astăzi la Bistrița, la trecerea în revistă a lucrărilor la noul corp de clădire a Spitallui Județean de Urgență că acesta are cele mai avansate lucrări din cele 23 de proiecte similare derulate prin PNRR. Rafila vorbit și despre finanțarea aprobată pentru Noul Laborator integrat al SCJU care va fi complet automatizat.
Alexandru Rafila a ținut să-i felicite pe managerul Gabriel Lazany și modul în care au evoluat lucrurile: Radu Moldovan pentru : ”felicitari domnului Lazany, felicitări lui Radu Moldovan. As face un anunț: va fi primul spital finalizat din fondurile din PNRR. E extraordinar. Din cele 23 de proiecte din PNRR acesta este cel mai avansat. La termenul din 2026 aici se va lucra”.
Rafila: În 9 luni s-a născut un spital, aici la Bistrița
Ministrul Rafila a avut și un mesaj electoral în condițiile în care ambii sunt candidați la alegerile locale, care vor avea loc la finalul acestei săptămâni: ”Bistrițenii au mare șansă să aleagă un primar care are o mare responsabilitate (…)Regret că nu avem mai mulți manageri de spitale în țară asemenea acestuia, care să ne depășească, cum a făcut-o domnul Lazany cele mai multe așteptări”
Rafila a vorbit și despre laboratorul integrat: ”Vestea buna e finanțarea de Ministerul Sănătății prin care laboratorul acestui spital va deveni unul dintre cele mai performante din aceasta parte a țării”.
”Laboratorul integrat si complet automatizat va deveni realitate după aprobarea finanțării. Investiția la laborator este 2 milioane de euro, acesta va fi complet automatizat, robotizat, rezultatele vor presupune înjumatățirea timpului de raspuns la analiză. Daca acum e de 2-3 ore, la noile laboratoare va dura o ora si jumatate. Plus vom reusi sa dublăm volumul analizelor.” a precizat Gabriel Lazany.
Lazany a dat detalii legate de cele 15 noi specializări aprobate de Minsiterul Sănătății pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență BN, între care chirurgia cardiacă intervențională este cea mai așteptată: ”: Lucram pe normativele in vigoare vom aduce 60 de medici noi pe cele 15 specializari, pentru personalul medical mediu nu am făcut încă normarea însă ca sa vă faceți o imagine pot sa va spun că numai pentru curatenie vom avea nevoie de 64 de persoane”.
Un comentariu
Dacă tot exista posibilitatea construirii prin PNRR a unor noi sectii spitalicesti atunci nu trebuia mers pe minima rezistentă prin inghesuirea unei anexe intre blocurile din spatele clădirii actuale a spitalului judetean. Cel mai bine era să se renunte la astfel de improvizatii si aceste extinderi să fie construite de la zero pe baza unor proiecte intocmite de specialisti si care să corespundă standardelor actuale de spatiu si dotare cu aparatură. După cum se stie, incă din anul 2009 , se vorbea despre construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest sens exista chiar si un proiect conform căruia spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi. Ar fi trebuit actualizat acel proiect si depus pentru realizare prin accesarea de fonduri europene prin PNRR.