Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Primarul Bistriței, Ioan Turc: am avut cea mai murdară campanie din 1990 până acum

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Primarul Bistriței Ioan Turc  a spus cu o zi înainte de încheierea campaniei electorale oficiale că din punctul său de vedere a fost cea mai murdară campanie din anii 90 încoace: El a dat din nou , într-o conferință de presă, răspunsuri legate de proiectele europene, situația bugetului orașului, alături de mai mulți directori din primărie, acuzând încă o dată PSD-ul șu pe contracandidatul său de denaturarea informațiilor publice și manipulare.

În primul rând am avut de-a face cu cea mai murdară campanie din 1990 până acum, purtată de contracandidaţii PSD, care au coborât nivelul la cote necunoscute în oraş până în momentul de faţă sau până la această campanie. Atacuri la persoană, neadevăruri grosolane, manipulare, denaturarea informaţiilor publice.

Nu răspund atacurilor la persoană, am mai afirmat acest lucru, sunt reprezentantul cetăţenilor din Bistriţa, al bistriţenilor. A coborî nivelul înseamnă a-i expune pe oamenii din municipiu. Exclus” a mai spus Turc, ca reacție la atacurile PSD legate de o presupusa pierderea unor sume importante de bani ca urmare a etapizarii unor proiecte de finanțare (Reabilitarea Axelor) sau a neterminarii la 31 decembrie 2023 a unor proiecte de infrastructură.

Turc: Situația bugetului Bistriței foarte bună,  avem un grad de indatorare foarte mic, nu am pierdut niciun leu din banii europeni

În ceea ce privește realitățile administrative în schimb mă văd obligat sa revin cu precizari. Situația bugetului este una stabilă, avem un grad de îndatorare foarte, foarte mic. Apogeul pe gradului de îndatorare a municipiului Bistrița va fi atins în anul 2026, 8,34%.  Deci insist,  Gradul maxim de îndatorare este de 30%. Avem o situație foarte, foarte bună, 56 % din buget sunt bani care merg în investiții.(…)Puține municipii reședință de județ din România se pot lăuda cu așa ceva. Foarte puține si va rog sa verificați. 71 % din bugetul de investiții îl reprezintă fonduri europene. Așadar ne bazăm în tot efortul investițional pe banii europeni. Am absorbit banii europeni în totalitate, pe toate proiectele pe care le avem în portofoliu. Iar sumele neeligibile sunt bani pe care ni i-am asumat prin contractele de finanțare. Rareori se întâmplă să avem contracte de finanțare cu sută la sută bani europeni. În cvasi-majoritatea situațiilor, municipalitatea are obligația de a veni cu o parte din bani (…) “banii europeni, sumele provenite din fonduri europene, se reportează integral ca sume eligibile pe exercițiu anului bugetar 2024”, astfel că nu se pierde “absolut nici 1 euro”.”, a mai spus  primarul Ioan Turc.

Directorul executiv al Direcției Economice,  Nicolae Scurtu: a declarat la rândul său că bugetul municipal nu are niciun fel de datorii la sfârsitul anului si nici plăți restante: ” plătile restante la la 31 decembrie 2023 sunt zero, nu avem datorii . Bugetul este pe site, îl găsiți și la venituri și la cheltuieli”. Diirectoarea de la integrare Europeană Liliana Coceșiu: ”toata echipa a reușit sa faca ca toate sumele eligibile sa fie realizate, decontate si la randul nostru sa obținem rambursarea sumelor”.  a reiterat faptul că în exercițiul financiar 2014-2020, au fost 32 de proiecte, dintre care 25 au fost finalizate, unul a fost etapizat  – Axa de transport str. Gării-str. Năsăudului, iar cinci sunt nefinalizate, cu termen anul acesta.

Directorul executiv Liliana Coceșiu a dat asigurări că toată echipa Primăriei, alături de constructori, a reușit să realizeze “ca toți banii eligibili, toate sumele, cheltuielile eligibile prevăzute în aceste șase contracte care au intrat în acest exercițiu să aibă sumele eligibile decontate și, la rândul nostru, să obținem rambursarea sumelor”.

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Gabriel Lazany , candidatul PSD la primăria Bistrita ori minte , ori este prost informat când spunea că după 31 decembrie 2023, Uniunea Europeană nu mai finanțează proiectele nefinalizate. Fiind considerate proiecte nefinalizate se acordă un nou termen de finalizare a lor, iar autoritatea publică trebuie să pună bani din bugetul propriu pentru a finaliza lucrările, ceea ce nu-i adavărat.
    In plus, afirmatia lui Lazany este lipsită de logică. El spune că se acordă un nou termen de finalizare a lucrărilor , dar trebuie să vii cu bani de acasă. Păi ce rost are să faci demersuri ca să obții un nou termen dacă dacă tot trebuie să termini lucrările rămase pe cheltuielile proprii.
    Tocmai acesta este rolul „fazării lucrărilor” , de a obtine o nouă păsuire fără să pierzi banii eueopeni aferenti realizării proiectului.
    Dealtfel primarul Ioan Turc a explicat destul de clar că-i vorba de prioecte depuse in administratia Ovidiu Cretu pentru care erau deja semnate contractele de executie iar in timpul executării lucrărilor au survenit o serie de dificultăti care au dus la unele intârzieri față de termenul de finalizare din 31 decembrie, 2023. Tocmai de aceea administrația locală făcut o eșalonare a lucrărilor, respectiv o fazare a lor, în așa fel încât toate lucrările să poată fi decontate din bani europeni, fără să fie nevoie să vină bani din bugetul local.
    (Vezi: https://www.youtube.com/watch?v=-oQTBlsRYXo&t=3924s)

Lasă un comentariu