Bistrița-Năsăud are un caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul West -Nile, transmisibil prin mușcătura de țânțar și un al doilea de suspiciune, care așteaptă confirmarea de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din București. În toată țara sunt 6 cazuri de la începutul perioadei de supraveghere , din 3 august. Informația existenței unui caz confirmat și a unuia suspect de îmbolnăvire din Bistrița-Năsăud, a confirmat pentru Bistrița Express directorul DSP BN, Anca Andrițoiu.
Institutul Național de Sănătate Publică a informat astăzi că, de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (3 iunie 2024) până la data de 8 august, s-au înregistrat şase cazuri, dintre care cinci confirmate şi unul probabil, de infecţie cu virusul West Nile.” Distribuția cazurilor este următoarea: Bucureşti – două cazuri şi câte un caz în judeţele Bistriţa Năsăud, Mureş, Satu Mare. ” a precizat astăzi INSP, care vorbeste si de un alt caz, ”probabil”.
Cazul confirmat din Bistrița-Năsăud este cel al unui bărbat de 51 de ani, din Beclean, internat cu o formă ușoară a virusului la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, unde a fost internat de fiul sau, medic rezident. Cel de-al doilea caz, deocamdată cu suspiciune, cu simptome însă care indica prezența virusului ar fi cel al unui bărbat din Căianu Mic de 45 de ani, internat de asemenea la Cluj. În cazul celui de-al doilea probele au fost trimise la INSP București și se așteaptă rezultatul. Nici acesta nu ar avea o formă gravă de îmbolnăvire, a precizat dr Anca Andrițoiu. Niciunul dintre cei doi nu au făcut călătorii recente în străinătate.
Sfaturi de la INSP
Temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, favorizează apariția neuroinfecției West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar.
Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele recomandări în vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:
”Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor; Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre); Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei; Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer” precizează INSP.
Sursa foto Daily Business