Deputatul bistrițean Lorant Sas crede că abordarea cazului deceselor din secția ATI a spitalului Pantelimon
din București are multe fațete aflate în zona gri a legislației și moralității decât dezbaterea dusă în spațiul public. Fost angajat în sistemul medical la începutul carierei profesionale, Lorant Sas care s-a consultat cu mai mulți medici din UPU și ATI, vorbește despre lipsa legislației specifice în privința selecției pacienților din ATI, a conduitei în cazul pacienților fără activitate cerebrală ținuți în viață de aparate.
Deputatul Sas mai spune într-o postare că ministrul Rafila ar fi trebuit demis demult pentru ascunderea gunoiului sub preș, iar guvernanții să revizuiasca legislația în materie
”Instanța va decide gradul de vinovăție al medicilor suspectați de scăderea dozelor de noradrenalină, acțiune care ar fi grăbit decesul unor pacienți aflați deja în stare critică.
De asemenea, experții vor decide dacă doamnele vizate de anchetă aveau discernământ, însă înclin să cred că nu pot fi invocate elemente de natură psihiatrică. De ce?
Am stat de vorbă, în ultimele zile, cu medici specialiști UPU și ATI și, pentru că am activat și eu, pentru scurt timp, în domeniul sanitar, am reușit să înțeleg următoarele:








În concluzie, cazul este mai complicat decât bănuim. Guvernanții sunt vinovați atât pentru lipsa legislației specifice cât și pentru faptul că au aflat toate aceste aspecte cu multe luni înainte ca procurorii să demareze ancheta.
Ministrul Rafila a trimis Corpul de Control la spitalul respectiv și a decis să bage cazul sub preș. Rafila trebuie demis urgent iar guvernanții, la fel de urgent, trebuie să modifice legislația astfel încât medicii, care nu ar trebui să decidă, în afara procedurilor și legislației, care pacient să moară și cine să trăiască, să nu mai fie nevoiți să se joace de-a Dumnezeu” a scris deputatul REPER Lorant Sas în postarea sa de pe facebook.