Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Lorant Sas, reacție caustică după victoria Gloriei cu CSM-ul din Champions League: două multinaționale de vedete plătite cu milioane de euro din bani publici. Ce reproșează deputatul autorităților?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Victoria de duminică a echipei de handbal Gloria Bistrița Cu CSM București, în primul meci din Champions League desfășurat la Bistrița, n-a avut parte doar de reacții de bucurie: deputatul REPER Lorant Sas pune în context victoria echipei din Bistrița și reamintește că ambele echipe, atât Gloria cât și CSM-ul  sunt susținute din bani publici cu bugete de  milioane de euro, iar o mare parte dintre jucătoarele plătite la secret nu sunt românce, ceea ce înseamnă inclusiv că banii din taxe și impozite se duc către țările de origine. Deputatul Lorant Sas remarcă și că în același timp în care banii publici sunt dirijați netransparent către asemenea echipe, școala care a început oficial azi pentru încă un an de învățământ, e în mare suferință: 
Oleeee!!! A câștigat Gloria 2018 Bistrița-Năsăud primul meci în Champions League la handbal feminin. În fapt, multinaționala de vedete plătite cu milioane de euro din bani publici, îmbrăcate cu tricourile roșii (folositoare uneori și în campaniile electorale), a învins multinaționala și mai bogată (tot din bani publici) a Capitalei. Ambele echipe au bugete anuale de milioane de euro, fondurile provenind, aproape în exclusivitate, din taxele și impozitele plătite de noi, muritorii de rând.
Cam la asta se rezumă încleștarea de forțe handbalistice. Citez din Gazeta Sporturilor: “A existat și o parte mai puțin plăcută. O singură jucătoare din România și-a trecut numele pe lista marcatorilor: Cristina Neagu (CSM București). Au existat momente când la Gloria nu s-a regăsit nicio sportivă tricoloră pe parchet. Tresare inima în noi când trimitem lunar mii de euro, din taxele și impozitele noastre, la Rio de Janeiro, Tokyo, și, mai nou, la Moscova, nu? Deși vorbim de bani publici, salariile jucătoarelor de la Gloria sunt “secrete”!” a scris Lorant Sas în postarea sa de pe pagina de facebook.
Milioane din bani publici în multinationalele din handbal versus nevoile învățământului
Deputatul REPER pune în balanță cifrele de la echipa de handbal cu ce se întâmplă cu învățământul unde un procent îngrijorător dintre copii nu mai ajunge nici măcar la Bacalaureat: ”De luni, gândurile noastre se vor îndrepta către școlile unde copiii noștri abandonează, în proporție de peste 30%, cursurile (chiar dacă învățământul e, teoretic, obligatoriu, inclusiv la nivel de liceu), înainte de a se înscrie la Bacalaureat. În aprilie 2019, a fost promulgată legea care mărește durata învățământului obligatoriu de la 11 la 16 ani până în 2030! Documentul prevede creșterea duratei învățământului obligatoriu în până în 2020 – devin obligatorii grupa mare de la grădiniță și clasele a XI-a și a XII-a – 14 ani în total, până în 2023 – grupa mijlocie – 15 ani în total, și până în 2030 – grupa mică – 16 ani de învățământ obligatoriu.
În realitate, în 2024, 60.000 de copii care au început clasa I în urmă cu 12 ani nu s-au înscris la Bacalaureat, conform unei analize Edupedu.
“Nimeni din Ministerul Educației nu explică ce se întâmplă cu acești elevi, de ce s-au pierdut, unde îi regăsim, cine este responsabil pentru ei și pentru traiectoria lor educațională într-un sistem de învățământ în care cele 12 clase sunt obligatorii prin lege” este concluzia anchetei.
Mai mult, Programul de Testare Standardizată, desfășurat în cursul anului 2022, în care au fost testați aproape 165.000 de elevi din 526 de școli din toată țara, de la toate clasele, primare, gimnaziale și liceale a determinat că 70% dintre elevii României sunt într-o zonă de înțelegere limitată a materiilor. Adică, pe scurt: azi, 7 din 10 copii sunt analfabeți funcțional. În mediul rural chiar 8 din 10!
Puține școli oferă elevilor masă caldă. Mii de copii învață în alte locații, pentru că școlile lor sunt încă în șantiere. Mai puțin de jumătate dintre dascălii care au dat anul acesta concurs pentru titularizare nu au obținut nota necesară.” trece în revistă doar câteva statistici din învățământ deputatul Lorant Sas, întrebând retoric la final: Dar suntem mândri că batem CSM-ul la handbal, nu?
Share.

Lasă un comentariu