Consiliul Național al Audio-Vizualului (CNA) a decis astăzi în prima ședință de după primul tur al alegerilor prezidențiale să sesizeze Comisia Europeana pentru a investiga platforma Tik-Tok pe care o acuză de risc sistemic, după episodul Călin Georgescu, candidatul cvasinecunoscut care a câștigat în mod șocant primul tur al prezidențialelelor după ce a fost distribuit masiv de mii de conturi pe platforma care pare să-și fi modificat algoritmii pentru acesta.
”Sunt probleme sistemice pe care orice platformă trebuie să le combată şi să vedem ce a făcut TikTok în acest sens. Toate acest platforme trebuie să raporteze Comisiei Europene măsurile pe care le iau ca să combată aceste riscuri sistemice. În acest moment consider că avem un risc sistemic în ceea ce priveşte publicitatea politică, în condiţiile în care TikTok şi-a asumat că nu face publicitate politică şi v-aş ruga ca în această sesizare să avem în vedere decizia BEC de interzicere a materialelor domnului Călin Georgescu” a spus presedintele CNA, Monica Gubernat în sedința de astăzi potrivit Paginii de media. ro
Valentin Jucan , vicepresedintele CNA a avertizat că este moment T zero acesta și că CNA ar trebui să se concentreze exclusiv pe ce s-a întâmplat cu aceasta campanie : ”Propun ca până pe 8 decembrie în formularea ordinii de zi să fie cu prioritate ceea ce se întâmplă în campania electorală. Ştiu că sunt şi situaţii de licenţiere şi rapoarte care au rămas din urmă, dar ne vom concentra exclusiv pe campanie. Este un moment T zero la care trebuie să ne raportăm exclusiv.” a spus Jucan în ședință.
În solicitarea trimisă Comisiei Europene, CNA a decis sa trimită și analiza făcută de cei de la Expert Forum care au studiat mecanismul de promovare a candidatului Călin Georgescu pe această platformă în urmă cu o lună, după ce li s-a părut suspect ce se întâmplă pe rețeaua de socializare chineză în cazul acestui candidat.
El a explicat astăzi pentru Euronews că a trimis aceasta solicitare Comisiei Europene pentru că aceasta are o putere mult mai mare de a-i trage la răspundere pe managerii platformei: ”. este cea mai mare instituție care poate sa investigheze o asemenea platformă Atunci când investigheaza o platformă Comisia Europeană are o putere mult mai mare decat o putem face noi, iar daca Comisia Europeana decide sanctiuni, acestea ajung la procent din cifra globală a companiei” .
Ce înseamnă riscul sistemic, de care-i acuză CNA pe cei de la Tik Tok?
Jucan a explicat și ce înseamnă risc sistemic în cazul acesta: ” un întreg sistem de informare TIk Tok si-a modificat comportamentul fără ca utilizatorii sa-si dea seama, crezand că acesta e just. A apărut brusc ceva care împingea în feed pe acest candidat. Aceasta e întrebarea: Sistemul Tik-Tocksi algoritmii au funcționat natural în acest caz sau s-au modificat pentru el ca să fie împins cât mai mult în feedul utilizatorilor”