Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

PSD a oferit aliaților pozitiile 4, 5, 6,13 pe lista de Consiliu Judetean. Numărul 10 e liderul romilor, fost liberal

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Alianța electorală de stânga PSD-ALDE-Pro România plus UDMR, și-a depus duminică la Biroul Electoral Județean candidaturile pentru Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, respectiv pentru funcția de președinte al Consililiului Județean.

După depunerea candidaturilor cei 37 de candidați  de pe lista Alianței pentru Bistrița-Năsăud, îmbrăcați la unison  în alb și negru s-au aranjat piramidal pe scările Consiliului Județean  în timp ce candidatul la președinție, Emil Radu Moldovan, cel care ocupă și prima poziție pe lista de consilieri județeni a susținut un scurt discurs cu laitmotivul ” continuăm munca” si a raspuns la câteva întrebări ale ziariștilor.

Pe lista de Consiliu Judetean a celor care  dețin majoritatea în actualul deliberativ județean, fac parte doi presedinti ai aliaților : primarul Ioan Monița  (ALDE) poziția a 4-a, urmat de un reprezentant  de la ProRomânia, Florin Grigore Gales, iar abia pe poziția a 6-a președintele UDMR Bistrița-Năsăud Decsei Atilla și pe pozitia a 10-a presedintele Romilor Pro-Europa Emil Neia Lăcătuș, cel care a avut alte 2 mandate de consilier de la PDL și apoi PNL. Și poziția a 13-a, cvasieligibilă  e tot de la aliați, cu Mirela Cârcu, consilier județean al ALDE și fost presedinte interimar a formațiunii iar un alt reprezentant al UDMR, Antal Attila , directorul adjunct al Colegiului Andrei Mureșanu e pozitia 20, una neeligibilă.

Printre surprizele listei ar fi numărul 2 ocupat de fostul inspector școlar general, Camelia Tabără (locul 2) cea care a fost vreme de trei mandate consilier local la Bistrița, dar și poziționarea extrem de generoasă a tînărului Bogdan Ivan din cabinetul presedintelui, purtator de cuvânt al Consiliului Județean (numărul 3 pe listă). În schimb vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Puica e abia poziția a 8-a, în timp ce celălalt vice, fostul președinte de la Alde, Ioan Țintean nu este pe listă, probabil la dorința sa.

Alianța ar avea drept target peste 20 de poziții, însă acesta este doar un scenariu ideal, pentru că pentru 16 consilieri din 31 câți are deliberativul judetean ar avea nevoie de peste 50% din voturi, ceea ce, ținând cont de rezultatele din 2019 ale partidelor din componenta dar si de sondajele, nu e un scenariu realist.

La europarlamentarele din 2019 cele patru partide din alianță de stanga de acum ,de abia au avut însumate în Bistrita-Năsăud 35 de procente: (PSD – 23,69% ,ALDE – 4,85%)UDMR – 3,92%  și Pro România – 3,80%).

Desigur candidații de pe pozițiile inferioare își fac calcule legate și de plecarea de pe lista a primarului Monita, care speră intr-un alt mandat la Romuli dar și de eventualitatea realegerii lui Radu Moldovan, situație în care s-ar mai elibera o pozitie pe listă.

Lista Alianței pentru Bistrița-Năsăud:

1 Moldovan Emil Radu Președinte-Consiliul Județean Bistrița Năsăud Economist Bistrița

2.Tabără Camelia Profesor Profesor Bistrița

3 Ivan Bogdan Gruia Consilier Cabinet PreședinteConsiliul Județean Bistrița-Năsăud Specialist în administrație publică/Sociolog Bistrița

4  Monița Ioan Primar Com.Romuli Inginer Silvic Romuli

5 Galeș Florin Grigore Administrator Companie Inginer autovehicule rutiere Bistrița

6  Decsei Atilla.-Lehel Chimist Chimist Bistrița

7 Ulecan Maria Pensionar Funcționar Bistrița

8. Puica Vasile Vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud Profesor Telciu

9. Rus RomulusVirgil Asistent Universitar UBB Extensia Bistrița Cadru Didactic Universitar Bistrița

10 Lăcătuș Emil Administrator întreprindere familială Conducător auto Bistrița

11.Pop George Director Complex Turistic Economist Beclean

12 Nistor Ioan Manager Casa de Cultură Liviu Rebreanu Inginer Năsăud

  1.  Cîrcu Mirela Maria Farmacist Farmacist Sângeorz-Băi

14.Demian Ioan- Alin Viceprimar Comuna Coșbuc Economist Coșbuc

  1. Lupșan NicolaeGrigore Profesor Economist Leșu
  2. Manea Angelo Aurelian Profesor Bistrița
  3. Forai Mihael Simion Profesor Profesor Târlișua
  4. Popescu Petru-Nicolae Director Companie Asigurări Economist Bistrița
  5. . Darabont Emiliana Cristina Director Unitatea Medico-Socială Teaca Economist Teaca

20 Antal Attila Director Adjunct Colegiul Național Andrei Mureșanu Profesor Bistrița

  1. Duca Simona Elena Administrator Companie Hairstylist Tiha-Bârgăului
  2.  Cocos AlexandruVasile Inginer Protecția Mediului Specialist Mediu Petru Rareș

23 SalaciNechita Oana Expert Juridic Licențiat în drept Josenii Bârgăului

24. Sas Grigore Consilier Parlamentar Specialist mediu Feldru

  1. Oltean Doreta Administrator financiar Economist Bistrița
  2. Giurgiuca Flaviu-Ioan Manager economic Asociația GAL TINUTUL HAIDUCILOR Economist Beclean
  3. Turbat Ionuț-Bogdan Director Productie Companie Privată Tehnician în Turism Valea Șieului
  4. . Todor Anamaria Evaluator proiecte cu Finanțare Europeană Gestiunea și avaluarea proiectelor Telciu
  5. . Pop Paul-Vasile Expert Achiziții Publice Inginer Silvic Bistrița
  6. Suhanyi AndreeaMaria Consilier Parlamentar Specialist in turism Rodna
  7. Szekely Pavel Diriginte de șantier Inginer Bistrița
  8. Moldovan Cătălin-Ionuț Inginer Agronom Inginer Agronom Șieu-Măgheruș
  9. Ștefănuț SilviaViorica Profesor invățământ primar Licențiat în științele educației Tiha-Bârgăului
  10. . Dumitru Ioan Student Tehnician în activități economice Maieru
  11. . Pintea Maria-Alina Profesor Profesor Negrilești
  12. Sărmaș Adrian-Dinu Administrator Companie Licențiat în administrație publică Romuli
  13. Szekely Evelin-Agi Asistent medical
  14. Damian Vasile-IonuțSergiu Inginer CFR Inginer Transporturi
Share.

About Author

2 comentarii

  1. Pentru prostănacii care nu au înteles nimic (termenul „prostănac” atât de drag PSD-istilor a fost folosit de tătucul lor Ion Iliescu la adresa lui Mircea Geoană).
    Ioan Turc nu comparat Bistrita cu Clujul sau Oradea. El a prezentat exemple de bune practici administrative care se puteau face si la Bistrita dacă ar fi existat o administratie responsabilă. Spre exemplu faptul că la Cluj pentru fiecare leu plătit de cetăteni prin taxe și impozite locale, administrația locală reușește să atragă 2,5 lei din fonduri europene, in vreme ce la Bistrita se fac împrumuturi bancare pentru finantarea unor tâmpenii (pârtia Cocos sau aqualand-ul). Chiar si la fonduri europene pentru reabilitarea campusului CNLR s-au pierdut 18 milioane de lei din cauza unor greșeli de proiectare.
    Si fiindcă veni vorba de „campus” Ioan Turc este singurul dintre candidatii la functia de primar, care are o viziune clară cu privire la perspectivele invătământului superior tehnic la Bistrita, care are nevoie de un campus universitar modern, unde să poată fi desfăsurată si o activitate de cercetare-inovare specifică facultătilor din UTCN- extensia Bistrita.
    Încă din anul 2006 liberalul Ioan Turc, pe atunci viceprimar al Bistritei a propus amenajarea unei zone de dezvoltare economică la Sărata, respectiv a parcului industrial Bistrita-Sud împreună cu un campus pentru învățământul universitar tehnic. In acest sens, urma să se facă negocieri cu mediul de afaceri pentru a stabili ce specializări se cer pe platforma economică a Bistriței. De asemenea , urma ca pe baza unor acorduri, mediul de afaceri să susțină inclusiv bursele pentru studenți. Ulterior, Administrația PSD a Bistritei a preluat ideea realizării parcului industrial, dar a renunțat la proiectul campusului, iar pe de altă parte a realizat, o investiție subdimensionată ca suprafață și utilități.
    Inainte de receptia finala a Parcului Industrial Sarata, reprezentanții municipalității și au discutat despre posibilitatea realizării proiectului “Incubator de afaceri” pe o suprafaţă de 1.400 mp. Nu doar că acest incubator nu s-a mai făcut, dar la cinci ani de la deschiderea oficială, Parcul Industrial Bistrița Sud este în continuare gol, desi conform fisei postului, popularea cu activităti industriale era in sarcina viceprimarului Cristian Niculae, care a uitat de aceasta obligatie.
    De asemenea, Parcul Industrial Bistrița Sud a devenit primul membru din România al rețelei internaționale de ateliere FabLab, de pe langă de cea mai importantă școală de tehnologie din lume, Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA. Astfel, un atelier FabLab trebuia sa fie construit în viitorul incubator de afaceri din incinta Parcului Industrial, urmând ca acesta să fie acreditat de MIT, lucru care nu s-a mai realizat.
    Pentru mai multe detalii din programul electoral al lui Ioan Turc,
    vezi: https://timponline.ro/ioan-turc-depus-candidatura-partid-primaria-bistrita/

  2. Si in cazul județului Bistrița-Năsăud este nevoie de o schimbare după ce două mandate, în care a fost condus de chelnerul Radu Moldovan, care la fel ca multi PSD-isi a devenit unul din cunoscutii „baroni locali”.
    Răducu a demonstrat că nu-i in stare să administreze si să solutioneze unitar problemele cu care se confruntă localitătile de pe intregul teritoriu al județului. El s-a concentrat numai pe asfaltarea drumurilor neglijând complet celelalte probleme cu care se confruntă judetul. Spre exemplu, locuitorii satelor de pe câmpie precum Ocnita, Archiud, Budurleni, Orosfaia, Comlod si Milas sunt rezolvati că nu au apă potabilă curentă si au amenintat cu trecerea la judetul MURES. O altă problemă nerezolvată cu care se confruntă locuitorii de pe Valea Ilvelor sau de pe Valea Bârgăului precum și din multe zone ale județului, este introducerea retelei de gaze naturale în localitătile lor.
    Un alt exemplu de incompetență sau chiar prostie este decizia lui Răducu de a construi încă o sală de sport la Unirea în conditiile în care orasul Bistrita nu are o sală de festivităti adecvată pentru un oras resedință de județ. Din moment ce ai o sală polivalentă în oras de ce să mai faci una când eventual cu acei bani ai fi putut să faci un bazin olimpic acoperit sau chiar un patinoar artificial acoperit pentru diversificarea competitiilor sportive găzduite la Bistrița.
    Tot a lui Răducu este si ideea idioată a mutării stadionului „Jean Pădureanu” din parcul orasului pe păsunea din Unirea, desi ca un laș, acesta l-a scos la înaintare pe Cristian Niculale să facă anuntul. Evident Wannabe si nu Răducu a încasat reactiile de dezaprobare din partea bistritenilor scandalizati de această imbecilitate.
    La fel s-a întâmplat si in 2019 în legătură cu mutarea troitei revolutiei din Piata Petru Rares în cimitirul municipal, când evlaviosul Răducu , crezând că îl poate păcăli pe Dumnezeu, nu a suflat nimic despre această blasfemie. De data asta, la fel ca un laș, el l-a scos în fată pe prefectul de atunci Ovidiu Frent, care a spus o mare prostie, cum că Piata Petru Rares nu era un loc potrivit pentru troita revolutiei. Evident toată lumea stie că, Piata Petru Rares este singurul loc din Bistrita care are legătură cu revolutia din decembrie, 1989. De aceea, prefectul Ovidiu Frent a încasat bobârnacul din partea societătii civile . Si exemplele ar putea continua.
    Vezi: https://www.youtube.com/watch?v=MLutG84S4Yk

Lasă un comentariu