Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ajutoarele pentru producătorii de lapte- greu de obținut. Majoritatea solicitanților din BN nu au documentele cerute

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cu  trei zile înaintea expirării termenului pentru depunerea cererilor pentru ajutorul excepțional acordat de UE micilor producători de lapte centrele locale APIA din Bistrița-Năsăud sunt asaltate de solicitanții din întreg județul. Cei mai mulți nu reușesc însă să depună cererea pentru că nu pot aduce actele complete solicitate. Cele mai mari probleme sunt cu documentele care atestă că solicitanții au vândut 40 de tone de lapte în intervalul 1 aprilie 2015-31 martie 2016: ” vin 200 zilnic și ajung să depună uneori doar 20-30 ” spune Florin Căpraru, directorul adjunct de la APIA Bistrița-Năsăud. Fiind vorba de un ajutor excepțional de la Uniunea Europeană fermierii trebuie să facă dovada clară că au vândut cantitatea cerută, că e în regulă codul în registrul animalelor, că au mențiunile în carnetul de producător, etc. În condițiile în care termenul limită de  depunere a solicitărilor este 2 mai în Bistrița-Năsăud nu sunt înregistrate nici 200 de cereri  pentru 800 de capete de vaci de lapte, foarte departe de cele 2000-2500  de cereri,  pe care responsabilii APIA le-au anticipat ținând cont de alte ajutoare care se adresează producătorilor de lapte din zonă. Nu este clar nici câți bani vor primi fermierii deoarece suma acordată României pentru acest ajutor se împarte la numărul de animale pentru care se solicită plățile., responsabilii APIA vorbind de sume peste 100 de euro pe cap de animal. Dacă însă numărul total de solicitări este considerabil mai mic decât estimările inițiale atunci și suma va fi mai mare. Suma aprobată pentru România este de 5.448.041,5 euro derulată prin MADR, respectiv Agenția de Plăți și Intervenții.

Care sunt condițiile ajutorului de urgență?

Hotărârea nr. 211/2017 care stabilește condițiile pentru distribuirea ajutoarelor excepționale  pentru producătorii de lapte din suma stabilită în anexa la Regulamentul 1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016  stabilește că : ajutorul financiar se acordă producătorilor de lapte care deţin un efectiv de vaci de lapte de minim 3 şi maxim 9 capete, pe beneficiar, identificate şi înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) la data depunerii cererii, au livrat/vândut direct minim 4 tone de lapte în perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016; deţin Registrul Individual al Exploataţiei (RIE) cu cod ANSVSA, produc şi livrează direct lapte la data depunerii cererii.

Plățile pentru ajutoarele de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor se efectuează până la data de 30 iunie 2017.

Citiți și https://www.bistritaexpress.ro/2017/04/18/in-jur-de-2000-de-fermieri-bistriteni-ar-putea-fi-eligibili-pentru-noul-ajutor-de-urgenta-al-ue-pentru-producatorii-de-lapte/

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu