Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Cristina Iurișniți: ” programul Școala după școală ar trebui să integreze romii în mod real, și nu doar declarativ”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul bistrițean Cristina Iurișniți,  președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților a declarat astăzi la o conferință organizată în Parlamentul României, dedicată marcării  celor 161 de ani de la  dezrobirea romilor din Principatul Țării Românești, că o susținerea reală a politicilor incluzive, și nu una formală, cum se practică încă, ar fi modul cel mai corect de sărbătorire a acestei zile. ”  Totul pornește de la Educație în egalitatea de sanse!  Am comemorat și sărbătorit impreuna Ziua dezrobirii romilor din 1856, un act normativ de progres social de respectare a drepturilor omului, o bornă de progres care a avut loc cu 7 ani înaintea abolirii sclavagismului din America de Nord. Mesajul a fost de susținere a politicilor incluzive, atât la nivel național cât și european, de promovare a accesului la educație pentru reducerea abandonului școlar. Programului Școală după Școală ar trebui să vizeze integrarea romilor în mod real și nu doar declarativ” a scris pe pagina de socializare deputatul bistrițean după conferința de la Palatul Parlamentului. De altfel astăzi este oficial „Ziua dezrobirii romilor din România” , marcată ca atare după ce Parlamentul a votat în 2011 legea 28 publicată în Monitorul Oficial din 15 martie 2011.

250 de mii de robi dezrobiți în urmă 161 de ani

În urmă cu 161 de ani, în  20 februarie 1856, a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, prin care era declarată desfiinţarea robiei și care a eliberat în jur  de 250.000 de romi . Cu doar câteva luni înainte, a fost adoptată o lege similară şi în Principatul Moldovei.  Timp de șase secole romii din Principate au fost considerați “bunuri agricole însufleţite” și puteau fi vânduți  sau lăsaţi moştenire. După eliberare proprietarilor li se acorda o despăgubire de zece galbeni pentru fiecare rom deținut.

Pentru cine nu prea știe multe despre robii tigani, îi invit sa vizioneze filmul Aferim al lui Radu Jude, film promovat la Parlamentul European în 2015. Pentru cine vrea exemple de succes la nivelul comunități rome, ii amintesc aici pe Valeriu Nicolae, nominalizarea USR la CNCD ( Consiliul national pentru combaterea discriminarii) sau Anina Ciuciu, absolventa de studii juridice la Sorbona, care a candidat in 2017, fiind la un pas de un loc in Senatul francez.” a comentat în încheierea postării deputatul Cristina Iurișniți.

Share.

About Author

Lasă un comentariu