Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Tibi Ușeriu, aleargă fără odihnă: lipsa somnului se adaugă frigului cumplit și rănilor. E tot campion, dar cursa cea mai dură de la 300 de km începe (video)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

UPDATE 2 Ultramaratonul, luni: tot mai greu de înaintat în Infernul Alb de la Artic Ultra: ”Am multe răni la picioare și dă cu zăpadă din față..e greu de înaintat, e groaznic..dar mergem mergem. Păi până la Cariboo Creek îs 85 de kilometri. Îi fac așa: 25-25 cu pauză între ei” îi spune Tibi Ușeriu fratelui său Alin în cea de-a treia convorbire telefonică postată pe pagina de facebook Tășuleasa Social, luni  în jurul orelor 21,00.

Cel mai greu de îndurat nu e însă nici drumul, nici chiar rănile, cât lipsa de somn, pentru că gerul terbil face imposibilă orice încercare de a adormi:”! Îi rău că nu pot să dorm, îi atâta de rău, nicicum nu reușesc să dorm, asta-i atâta de nașpa. Nu te poți odihni, deci degeaba te oprești, că nu te odihnești, să știi. Păi no, dacă ajung la Caribou Creek, își dai seama că acolo mă odihnesc, că acolo e destul de ok. Aicea, prin punctul asta prin care am trecut, o fost destul de nașpa, că aici sunt mulți dinăștia care or terminat cursa scurtă, abandonurile, era o hărmălae acolo, era foarte greu să te odihnești acolo. Na, nu știu, văd eu. (vezi video, pag. facebook Tășuleasa Social)

Go, ho Tibi!

La ora 06:30 (ora României) Tibi a plecat din al patrulea punct de control, aflat la 248km de start. La noapte va ajunge în al cincilea punct, Caribou Creek, aflat la 330km-scrie Alin Ușeriu, pe pagina Tășuleasa Social.”
Pentru Tibi, cursa adevărată începe abia acum, după 300km. De-acum are cea mai mare nevoie de gândurile noastre! Go, go Tibi!”

Update 1: Pagina oficială a Maratonului  6633 Arctic Ultra a publicat duminică, târziu în miez de noapte, primele fotografii surprinse în cursă cu campionul Tibi Ușeriu, în continuare deschizător de pluton.  La zeci de kilometri în spatele lui aleargă canadianul Scott Donatelli care a pierdut semnificativ din distanța care-i separa și e la 8-9 ore de parcurs față de campionul din 2016.

După un popas scurt la punctul de control 3 (fortul Mc Pherson)  în toiul nopții polare, Ușeriu a continuat până la punctul de control 4, aflat la 10 kilometri distanță la Tsiigehtchic. Practic Tibi a dormit foarte puțin în ultimul punct de control, dar și pe traseu și preferă să alerge. Spune că vrea să profite de temperaturile de minus 22-26 de grade, care sunt blânde față de ceea ce va urma odată cu înaintarea spre nord. Are pe sanie steagul României, despre care a transmis ” că-i ține de cald”. Deocamdată e cu 3 ore mai rapid decât la ultramaratonul arctic de anul trecut, pe care l-a și câștigat.

Ultimul mesaj despre Tibi a fost transmis în jurul orei  1, în dimineața zilei de 13 martie  pe site-ul Tășuleasa Social de fratele său Alin Ușeriu:

”  Ca sa fie clară treaba, încep cu mesajul lui Tibi :”E ok acum, sint minus 22-26 grade, nu e frig ….”

Etapa a doua s-a desfășurat exact conform planului: a plecat dimineața din punctul de control numărul 2 si a profitat de lumina soarelui pentru a parcurge o distanță cât mai mare pe o vreme … caldă … zice el (-22 -26 grade). Temperaturile nu scad foarte mult noaptea, de obicei ajung in zona -30 -38 grade, insa vintul puternic accentueaza dramatic senzatia de frig, ajungind frecvent la un “real feel” de -40 – 50 grade. Pe măsură ce înaintează spre nord, aceste temperaturi vor scădea si mai mult. Anul trecut s-a ajuns la -62 grade, dar au fost și ani in care s-a coborât mai jos, într-un an chiar până la -92 grade. Tibi a reușit să mențină o viteză foarte bună, astfel încât ajunge tot primul în punctul de control numarul 3, la miezul noptii, cu 3 ore mai rapid decțt anul trecut.

Aici isi schimba hainele, mănâncă și doarme o oră jumătate, după care pleaca mai departe în cea de a patra etapa. Înca de la startul cursei Tibi este urmărit de un grup foarte compact format din 3 concurenti : Scott Donatelli, Roddy si Greg Roadley. Acestia ajung in CP3 cu o întirziere de 3-4 ore fata de Tibi.

Acum, târziu în noapte, Tibi mai are de parcurs sub 10km până la CP4, iar distanța dintre el si urmaritorii lui a crescut foarte mult. Al doilea este canadianul Scott Donatelli, cu 35km în urma lui, deci cu o diferenta de timp de 8-9 ore. …

Dupa ce se va odihni în punctul de control numărul 4, sperăm să ne poată suna și să vă dam informații proaspete legate de starea lui fizică si de spirit. După cât de rapid se deplasează, se pare că totul este ok. Tibiț stie de nebunia din tara, si de fiecare data când vorbim cu el ne roaga să vă transmitem îmbratișari, pe care noi, cu drag, vi le oferim. Are pus pe sanie steagul României, ca să-i tina de cald. O zi minunata va dorim !” se încheie mesajul postat târziu înnoapte pe pagina de facebook Tășuleasa Social.

   Un maraton extrem de 566 de kilometri

Startul celei mai dure curse de maraton din lume a fost  programat pe 10 martie 2017, la ora 9 dimineaţa . Ultramaratonul  se desfăşoară în nordul extrem al Canadei. Concurenţii au de parcurs un traseu de 566 de km, în condiţii de vreme extremă şi tragând o sanie după ei, în maxim 191 de ore ( 9 zile ). La ediţia din 2016 pe care a câștigat-o bistrițeanul Tibi Ușeriu au mai participat doi români,Vlad Tănase şi Andrei Roşu, care au terminat ultra6633 pe locul 3, la egalitate cu alţi 3 concurenţi. Anul acesta Ușeriu este singurul român din cursa infernală. Etapele sunt următoarele:

Eagle Plain – Start – 0 miles (0km)
Arctic Circle – CP1 – 23 miles (37km)
James Creek – CP2 – 69 miles (111km)
Fort McPherson – Finish or CP3 – 116 miles (186km)
Tsiigehtchic – CP4 – 154 miles (248km)
Caribou Creek – CP5 – 205 miles (330km)
Inuvik – CP6 – 235 miles (378km)
Swimming Point – CP7 – 305 miles (491km)
Tuktoyaktuk – Finish – 352.64 miles (566km)

Înaintea cursei Tibi declara pentru aimx.ro : ” Vreau să alerg mult mai bine ca anul trecut, să scot un timp mai bun. Nu este o cursă care te solicită atât de mult din punct de vedere al alergării, ci a distanţei, a condiţiilor întâlnite acolo. Ştiu zonele, am să ma duc cu o altă încălţăminte şi nu am să mai car atâta mâncarea. …Un alt plus este că voi avea timp să mă antrenez cu sania. Data trecută am primit-o cu 6 zile înainte de competiţie.”

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu