Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Nu stăm bine în clasamentele mondiale ale fericirii, dar recuperăm. Psihologii spun că mentalul colectiv al românilor e problema, însă educația schimbă multe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O cercetare făcute de ONU an de an, care studiază așa zisul nivel declarat al fericirii și dată publicității în 20 martie, de ziua mondială a fericirii, postează România pe poziția 57 în lume. Este una dintre cele mai de jos poziții între statele europene, comparăbilă doar cu Ungaria sau Bulgaria. Scandinavii sunt cei mai fericiți, iar dintre ei norvegienii conduc în acest top.

Partea optimistă a sondajului este că aceea că percepția românilor față de propria fericire a crescut semnificativ de la un an la altul. Astfel dacă anul trecut eram pe poziția 71, anul acesta s-au urcat 14 poziții.

Chiar dacă e un sondaj despre percepția fericirii clasamentul fericirii nu se ghidează în funcție de ce spun respondenții ci este făcut pe baza unui punctaj global care include șase factori: PIB-ul per locuitor, sprijinul social, speranţa pentru o viaţă sănătoasă, libertatea de a face schimbări în viaţă, generozitate şi încredere.

Nu suntem programați să fim fericiți, dar recuperăm prin educație

Psihologii spun că românii nu sunt programați să fie fericiți, dar educația îi poate face să depășească acest tipar: ”Fericirea nu face parte din mentalul colectiv al unui popor care a creat Miorița. Mai degrabă suntem axați pe performanță decât pe dobândirea fericirii. Fericirea nu ține neapărat de bunăstare. Din punctul meu de vedere ține mai degrabă de educație: vă dau un exemplu: poate părea banal. Copilul meu care are 14 ani, până anul trecut când lua o notă mică ( notă mică să înțelegeți 8 sau 9) era sfârșitul lumii. Și atât i-am spus că nu contează notele, ci cunoștințele și atât am încercat să-i fac un pic de restructurare cognitivă, să vadă lucrurile altfel, încât acuma văd că a funcționat.

Fericirea ține de abordare mai degrabă. De pildă noi ca popor suntem foarte axați pe performanță. Și de acolo ne vine nefericirea. Pentru că niciodată n-o să fim mulțumiți. Pentru că orice lucru nou realizat creează o nouă nemulțumire.  ” spune psihologul bistrițean Nicoleta Sasu care crede că educația aduce o altă abordare.

Clasamentul fericirii

Iar scopul clasamentului făcut de ONU este acela de a furniza un nou instrument  guvernelor, companiilor şi societăţii civile, pentru a ajuta ţările din lumea întreagă să găsească metode mai eficiente  pentru a asigura starea de bine a cetăţenilor lor. i.

1.Norvegia – 7.537 de puncte, 2.Danemarca – 7.222, 3.Islanda – 7.504, 4.Elveția – 7.494, 5.Finlanda – 7.469, 6.Olanda – 7.377, 7.Canada – 7.316, 8.Noua Zeelandă – 7.314, 9.Australia – 7.284, 10.Suedia – 7.285

Germania se află pe locul al 16-lea, Marea Britanie pe locul al 19-lea, iar Franţa pe poziţia a 31-a. Statele Unite au pierdut un loc faţă de clasamentul de anul trecut şi se află pe locul al 14-lea. Ţările din Africa Subsahariană, alături de Siria şi Yemen, ocupă în 2017 ultimele locuri în raportul anual al fericirii. Sudanul de Sud, Liberia, Guineea, Togo, Rwanda, Tanzania, Burundi şi Republica Centrafricană ocupă ultimele locuri în clasament.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu