Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Birocrația a învins bunele intenții: experimentul ”masa caldă în școli” doar pentru 2 luni.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputații au votat ieri în sfârșit ordonanța Guvernului Cioloș care dă verde programului masa caldă în școli pentru 50 de unități de învățământ -pilot. Copiii din școlile alese, între care și una din Bistrița-Năsăud ar fi trebuit să beneficieze de program încă de la începutului an școlar, mai ales că a fost vorba de o ordonanța care a intrat în vigoare înainte de votul parlamentarilor.

Chiar dacă la sfârșitul anului trecut au fost deblocate inclusiv sumele de bani cu destinație specială pentru acest program, ba chair banii au intrat în conturile Consiliilor Județene elevii de la Tiha-Bîrgăului  și alte 49 de școli din țară s-au hrănit cu iluziile din meniul anunțat de guvern de câteva luni  și au rămas tot la laptele și cornul tradițional. Motivul? Noul Guvern n-a avut timp să facă norme metodologice.

Răspuns expeditiv la interpelarea unui parlamentar bistrițean

Deputatul bistrițean  Cristina Iurișniți, membru în comisia de învățământ a Camerei Deputaților l-a interpelat de altfel pe ministrul Pavel Năstase, însă a primit răspunsul cu o întârziere de o lună. Iar răspunsul este foarte sec: Normele metodologice pentru ordonanță au fost adoptate prin HG 40/2017 și vor fi implementate(vezi foto întreg răspunsul ministrului).

Deputatul Iurișniți a postat răspunsul pe pagina de socializare, comentând că ar fi putut să facă din program o prioritate în loc să se țină de repus în funcție directori care nu au promovat concursul : ”L-am intrebat pe ministrul Educatiei dacă Tiha Bârgăului va rămâne si anul acesta în proiectul pilot de anul trecut care prevedea o masa calda in scoli! Am primit răspunsul după o lună și nu după 2 saptămâni conform legii. Așa ca un cadou de Pasti azi pe ordinea de zi a apărut și legea mult asteptată!
In Plenul Camerei Deputaților am votat OUG 72 / 2016 care are ca obiect de reglementare acordarea unei mese calde sau pachet alimentar celor 50 de scoli cuprinse in programul pilot de anul trecut….Se pare că și anul acesta e cu întârziere..si copiii vor beneficia doar 2 luni din acest an școlar de masă caldă sau pachetul alimentar.
Aceasta trebuia să fie prima măsura în Educație a ministrului Nastase, si nu repunerea în funcții a directorilor care nu au promovat concursul!”

La Tiha Bîrgăului va fi doar pachet de alimente din mai

Elevii din Tiha Bîrgăului știu de anul trecut că în 2017 ar fi trebuit să primească la școală masa caldă. Și au tot așteptat-o. Directorul instituției, Monica Artene spune că elevii au fost încântați de meniurile stabilite și așteptau cu nerăbdare, fără să știe când va veni ziua în care le vor primi. Din păcate școala nu are spații potrivite pentru o cantină, așa că decizia a fost ca firma de catering care va câștiga licitația să aducă în loc pachete de alimente. Când a apărut procedura , a apărut și o listă de meniuri. Și copiii au fost atunci încântați. Însă nu avem spații pentru cantină  Știm doar că licitația va fi organizată de primărie, cred că din 1 mai copiii vor putea beneficia” spune directoarea de la Tiha Bârgăului. Profesorilor nu le e clar însă dacă vor putea beneficia doar din mai până la sfârșitului anului școlar sau și anul școlar viitor: ” din câte știm programul a fost aprobat pe anul școlar 2016-2017”. Valoarea unui pachet trebuie să fie de 7 lei/zi/elev. Fostul director de la scoala din Tiha, Marioara Jauca, cea care a  făcut cererea ca școala să intre în programul-pilot speră ca programul să fie extins în toate școlile pe viitor și e optimistă: ” e bine și așa cu pachet alimentar. Copiii de la noi nu aveau posibilitatea să-și cumpere nimic cald de la chioșcurile din apropiere. Sper să fie pachet facut într-un din restaurantele din apropiere” mai spune fostul director.

 

FOTO : www.adevarul.ro

Share.

About Author

Lasă un comentariu