Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE Zece magistrați bistrițeni au semnat memoriul în care-i cer ministrului Toader să retragă legile justiției

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Printre cei 2300 de magistrați români care au semnat până marți seara memoriul adresat ministrului Tudorel Toader, în care-i cer să retragă propunerile de modificare a pachetului de legi a justiției, se numără doar zece judecători și procurori de la instanțele din județul Bistrița-Năsăud

Memoriul care are în continuare lista deschisă pentru semnături, solicită retragerea legilor justiției, rediscutarea modificarilor în interiorul organizațiilor profesionale ale magistraților și ulterior un studiu de impact pentru înlăturarea oricăror dubii privind deturnarea lui în defavoarea magistraților. Nemulțumirile majore ale magistraților semnatari sunt legate de  trecerea inspecției judiciare la Ministerul Justiției, de la CSM, favorizând controlul politic al acesteia, modificările privind numirea procurorului șef al Parchetului General și DNA, cele privind răspunderea magistraților, limita de vârstă de 30 de ani de intrare în profesie.

Se tem că modificările întorc România înainte de 1989

Cei peste 1500 de magistrați care-i scriu ministrului Toader îi reamintesc că în anul 2017 când se marchează 10 ani de la aderarea la UE, România nu poate să se întoarcă în timp la reglementări legislative anterioare anului 1989 prin readucere sub control politic a justiției. ”Toate aceste modificări de esență propuse de Ministrul Justiției încalcă flagrant Mecanismul de cooperare și verificare, rapoartele sale constante și fundamentele unei magistraturi firești într-un stat democratic. Aceste propuneri, odată intrate în vigoare, vor influența cariera și activitatea profesională a magistraților pentru o perioadă îndelungată și vor produce dezechilibre în sistemul judiciar, aspecte ce au fost condamnate de Comisia Europeană în repetate rânduri.” au scris magistrații.

Vezi care sunt magistrații bistrițeni care au semnat memoriul

Nouă magistrați din Bistrița-Năsăud au semnat până acum memoriul. Niciunul nu este de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, ci e vorba de judecători de la instanțele orășenești, dar și de procurori DIICOT. Pe lista celor 1500 de semnatari se numără judecătoarea Livia-Adriana Țîra  – Judecătoria Bistriţa,judecătorul Mircea Cristian Chișbora, de la Judecătoria Bistrița, printre primii semnatari, apoi tot de la Bistrița judecătoarele Corina Maria Giurgiu și Laura Camelia Candale judecătoarea de la Beclean, Suciu Sorana și judecătoarea Anamaria Vântu de la Judecătoria Năsăud. Au semnat și trei procurori de la DIICOT Bistrița-Năsăud: Ioan Lumperdean, Raul Radmacher și Cristina Rodrigues Dosantos. Tot pe lista semnatarilor este adaugat și numele procurorului Adriana Natalia Muntean de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița.

CSM a dat aviz negativ zilele trecute pe pachetul de legi ale justiției, însă ministrul a declarat că legile vor ajunge în Parlament pentru că avizul CSM e consultativ.

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

Lasă un comentariu