Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Firmele obligate de Guvern să renegocieze salariile cu angajații după o ordonanță dată în secret

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Guvernul a luat din nou prin surprindere mediul economic după ce a  publicat de urgență în Monitorul Oficial o ordonanță, 82/2017,  care obligă angajatorii ca în termen de o lună să renegocieze toate contractele de muncă.

Ordonanța 87/2017 a fost adoptată în ședința de guvern de miercuri pe neașteptate, fără să fie supusă procedurilor de transparență decizională, adică fără consultare publică timp de 60 de zile așa cum cer procedurile dar și prin derogare de la alte legi în special legea dialogului social dar și de la  norme de tehnică legislativă.

Practic toate firmele, indiferent de numărul salariaților,  de existența sau nu a unor structuri sindicale sunt obligate să încheie cu angajații un contract de muncă sau acord de muncă colectiv penru a pune în aplicare OUG-ul care stabilește trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, iar intervalul obligatoriu trebuie sa fie 20 noiembrie-20 decembrie.Cei care nu se conformează riscă să fie amendați cu amenzi de până la 10 000 de lei.

Ce spun oamenii de afaceri

Este încă o dovadă a lipsei de transparenţă a Guvernului, care lucrează cu derogări de la legile existente, derogări de la leges dialogului social, de la Codul Muncii şi altele. Economia nu mai este reglementată de legi ci numai de ordonanţe de urgenţă”, a declarat secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România citat de Cursdeguvernare.ro

Cristian Munthiu, consultant de business a opinat  într-o emisiune la ASTV că ordonanță derogărilor este o încercare jalnică de a pune cap în cap angajații cu angajatorii, în încercarea de a muta presiunea existentă de pe Guvernul care n-a fost în stare să-și țină promisiunile de majorări salariale și de pe PSD: ” n-o să le iasă, deocamdată tot ce le-a ieșit a fost că au înfuriat atât sindicatele cât și patronatului și i-au făcut să fie de aceeași parte a baricadei”. Ioan Miclea, președintele Asociației Comercianților din Centrul Istoric al Bistriței a explicat că va fi un haos programat, mai ales atunci când toată lumea va încerca să introducă date în sistemul Revisal .” Este greu de crezut că va face față sistemul”. Despre ordonanța de miercuri a spus că încearcă să genereze conflicte între angajați și conducerea firmelor:”vă dați seama că sunt angajații noștri, unii de multă vreme și nu ne permitem să-i pierdem la cât de greu găsim specialiști pe piață.
Sursă foto: Monitorul Expres
Share.

About Author

Lasă un comentariu