Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Doina Pană: ”Apreciez că Ovidiu Crețu a fost printre cei care s-au agitat la București…”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bugetul pe 2019 a fost făcut în așa fel încât ”să scoată din noroi localitățile înapoiate” a susținut astăzi Doina Pană, vicepreședintele PSD. Doina Pană s-a străduit  să explice într-o conferință de presă la PSD BN de ce bugetul acesta, atât de contestat din toate părțile, ar fi de fapt unul de dezvoltare, ba chiar unul dintre cele mai bune, ”cu cifre record”.

Nu e nimeni nedreptățit.. e coeziune

Fostul ministru susține că Guvernul ar fi schimbat  filozofia bugetului. Asa că de fapt ceea ce unora (nn.primarilor marilor orase ) li s-a părut o nedreptate, în limbajul Executivului s-a numit ”coeziune”, mai pe scurt: o armonizare a regiunilor, localităților, etc : ”Au existat nişte voci dinspre autorităţile locale, unele îndreptăţite, altele mergând pe ideea „să ceri mai mult ca să capeţi cât ai nevoie”, s-a arătat deschidere şi s-a mai amânat o săptămână când au avut loc întâlniri între autorităţile locale şi primul-ministru şi ministrul de Finanţe. Primarii de comune, prin forul lor, s-au declarat din start foarte mulţumiţi. Politica Uniunii Europene este una de coeziune, prin care ţările sărace să ajungă din urmă ţările bogate. Şi bugetul României a fost gândit pe această filozofie, încât să se reducă declalajele dintre zonele mai puţin dezvoltate din România şi cele mai dezvoltate. Judeţul Bistriţa-Năsăud este un caz fericit … Noi nu ne situăm între judeţele care să aibă foarte multe zone rurale rămase în urmă. E un buget care să scoată din noroi ultimele localităţi din România, să aducă dezvoltare a explicat Doina Pană.

”Niciunul dintre cei care au vociferat nu a făcut-o îndreptățit”

Doina Pană a comentat și nemulțumirile primarilor marilor orașe, făcând referire inclusiv la primarul Crețu. Fostul ministru a spus că de fapt execuțiile bugetare existente la Ministerul Finanțelor au arătat că primarii care au fost mai vocali au fost exact cei care n-au reușit să cheltuie banii la sfârșitul anului: ” A existat o voce foarte puternică a domnului primar Falcă și in momentul ăla am stat și eu și m-am uitat pe cifre: de ce face atât de mare gălăgie domnul Falcă?. Ei bine in 2018 Aradul a avut 279,9 milioane de lei din care au cheltuit 110 , deci ca executie bugetară mai puțin de jumatate. Pe 2019 are prevazut 344 milioane de lei, deci nici pe departe nu a scăzut bugetul…Deci niciunul dintre cei care au vociferat nu au făcut-o îndreptățit, in sensul că au mai puțini bani. Că și-ar fi dorit mai mult, e foarte ok să-ți dorești mai mult, dar trebuie să știi cum să cheltuiești acei bani” este declarația Doinei Pană.

Despre primarul Ovidiu Crețu a spus însă că l-a apreciat că ”s-a agitat” deși, atunci când vorbește despre execuția bugetară își menține obiecțiile și spune că banii nu ar fi fost cheltuiți integral:” Eu am apreciat, să stiți, și apeciez că primarul Bistriței a fost printre cei care s-au agitat: în sensul ca Bistrița să primească câți mai mulți bani. Pentru că îmi pasă foarte tare de ce se întâmplă în România, dar îmi pasă și mai tare de ceea ce se întâmplă în județul și municipiul meu. Însă când s-a făcut bugetul s-a judecat așa: bugetul nu-l face cineva din pix, adică nu stabilește cineva din pix de câți bani are nevoie Bistrița, de cât are nevoie Clujul sau București de exemplu. La Ministerul de Finanțe există niște execuții bugetare: adică din bugetul de anul trecut cât ai fost în stare să cheltuiești? Pentru ca este foarte în detrimentul tău ca țara sa rămână fără bani și să nu fi în stare să-i cheltuiești. S-a mers pe această filosofie de care vorbeam, a gradului de coeziune, adică sunt sectoare mai sărace și sectoare mai bogate ”. Cu alte cuvinte, Doina Pană a susținut ideea că Bistrița, dacă tot nu si-a putut cheltui integral bugetul, dovadă ar fi execuția bugetară de la Ministerul Finanțelor, atunci restul de bani poate să se ducă pentru a asigura coeziunea.

De cealaltă parte Ovidiu Crețu, într-o declarație dată pentru Bistrița Express, la ultima ședință de Consiliu Local a explicat că pe execuția bugetară din 2018 n-ar fi putut păstra bani în excedent și că nu mai exista nu știu ce rezerve pentru 2019, un an în care Bistrița ar avea mai puțin cu 26 de milioane de lei. El a spus și că excedentul din 2017 ar fi fost cheltuiți în 2018, un an problematic în care de asemenea bugetul Bistrița a suportat scăderea impozitului de venit de la 16 la 10%.

Un buget roz bonbon

Mai spune deputatul bistrițean că de fapt la ora asta nimeni n-ar mai fi nemulțumit : ”Putem spune că la ora actuala nimeni nu poate spune că e nemulțumit de buget. Pe de altă parte nu este bugetul care se bate în cuie. Luni intră în comisii. Deci pe scurt este un buget care și-a schimbat filozofia în bine: să scoatem din noroaie localitățile mai sărace din România și în acelasi timp sa fie un buget de dezvoltare: prin infrastructură, prin sănătate, învățământ”.

Întrebată de reporterul Bistrița Express dacă a stat de vorbă cu primarul Bistriței legat de buget sau daca știe dacă acesta își păstrează nemulțumirile și în prezent Doina Pană a recunoscut că n-a vorbit recent cu acesta și nici nu știe dacă mai e nemulțumit sau nu.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius - contribuabil în

    Ce-mi vine sa rad cu sughituri. Auzi acolo, agitatul OTC ! Afara cu el din PSD ca s-o luat dupa Firea de la Bucuresti care se pregateste sa adere la PRO Romania a lui Ponta.

Lasă un comentariu