Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ministrul Dezvoltării despre reabilitarea eșuată a Colegiului Liviu Rebreanu: căutăm altă sursă de finanțare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un proiect de aproape 32 de milioane lei pentru reabilitarea clădirii istorice a Colegiului Liviu Rebreanu s-a dus pe apa sâmbetei, după ce juriști MADR au refuzat să pună viza de legalitate pentru semnarea contractului final, din motive legate de proprietatea imobililului. Ministrul Dezvoltării, bistrițeanul Daniel Suciu a admis sâmbătă că nici contractul și nici banii din PNDL nu vor mai ajunge la proiectul desemnat inițial drept câștigător al finanțării, devreme ce se caută altă sursă de finanțare.

Întrebat care mai e soarta proiectului de reabilitare care trebuia finanțat prin PNDL 2017-2020, Suciu a spus că deocamdată MADR se judecă cu Primăria Bistrița, procesul se află la Înalta Curte de Casație și Justiție și că până acum municipalitatea a pierdut. Ministru al Dezvoltării de exact o lună, Daniel Suciu susțin că a fost primul proiect despre care ar fi cerut relații atunci când a ajuns în MADR: ”A fost primul subiect pe care l-am abordat când am ajuns în minister pentru că e un simbol al orașului și știm cu toți acest lucru. Am dat, și nu doar la compartimentul juridic din minister, să-mi prezinte o situație foarte clară, pe etape, de ce s-a ajuns în această situație. După cum bine știți, Primăria municipiului Bistrița se judecă cu Ministerul Dezvoltării Regionale pe acest subiect. S-a ajuns la ÎCCJ, până acum fiind pierdute procesele de către Primărie, dar aceste lucruri sunt mai puțin importante. Vă spun că Colegiul Național „Liviu Rebreanu” va fi reabilitat! Fie discutăm de PNDL, fie găsim altă sursă de finanțare, pentru că alocarea este extrem de consistentă, vorbim de o sumă foarte mare și cred că vom găsi altă variantă pentru finanțarea reabilitării Colegiului” a sunat declarația lui Daniel Suciu .

În instanță povestea se tranșează la calendele grecești

Primăria Bistrița a pierdut în toamna anului trecut primul proces în acțiunea de contencios intentată Ministerului Dezvoltării Regionale, pe care încerca să-l oblige să semneze contractul de finanțare pentru clădirea Colegiului  Liviu Rebreanu. În noiembrie Primăria a intentat recurs la înalta curte de Casație Justiție, însă termenul primit scoate din discuție orice încheiere favorabilă pentru cea mai veche clădire a unui Colegiu din județ. Practic primul termen este 20 aprilie 2021, când Programul PNDL 2017-2020 își va fi încheiat existența, la fel și actualul mandat la Primăria Bistrița.

De cealaltă parte găsirea unei alte surse de finanțare, în condițiile în care valoarea proiectului era extrem de mare chiar și pentru un program precum PNDL,  face din această reabilitare de-a dreptul o misiune imposibilă.

Reamintim că juriștii MADR au refuzat să vizeze contractul de reabilitare câștigat din pricina proprietății asupra clădirii, care aparține Bisericii Evanghelice, dar a fost dată spre administrare pentru 99 de ani Primăriei Bistrița. Într-o situație asemănătoare se găsește clădirea Bisericii Evanghelice a Bistriței care va fi reabilitate, deși areacelași regim de proprietate, însă banii au fost obținuți dintr-o finanțare a Programului Operațional Regional.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu