Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Dancilă promite ordonanță după ce ANAF-ul a trimis decizii de impunere și de 10 ori mai mari decât datoriile

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce sute de mii de români s-au trezit cu decizii de impunere de la fisc, vechi de 4-5 ani, multe care pretindeau existența unor datorii de sute de lei de care contribuabilii n-aveau habar, Guvernul Dăncilă încearcă să dreagă busuiocul.

Oamenii au luat cu asalt ghișeele Administrațiilor fiscale pentru a afla cum au ajuns să li se calculeze datorii la CASS, uneori de mai bine de zece ori mai mari decat sumele incasate din dobânzi, chirii și alte forme de venituri. Așa au aflat că pentru sume mai mici decât salariul minim pe economie, angajații fiscului au rotunjit, că așa cereau normele până la suma plătită pentru salariul minim, adică 348 de lei. Au scăpat doar cei cu datorii mai mici de 20 de lei, pentru care o ordonanță reglementa ne-emiterea de decizii de impunere. Au fost 27500 de astfel de cazuri numai în Bistrița-Năsăud pentru care nu s-au trimis decizii de impunere în 2015.

Pentru ceilalți orice sursă de venit de peste 20 de lei a fost taxată la CASS ca și cum respectivul ar fi câștigat un salar minim pe economie în 2014-2015. Adică 348 de lei pentru orice venit suplimentar care depășea 20 de lei, inclusiv o dobândă la un depozit.

Directorul Administrației Finanțelor Publice BN, Cristian Parasca spune că zilnic funcționarii AF dau explicații sutelor de persoane care li se adresează și că după ce li s-a comunicat că există în dezbatere publică proiectul de ordonanță care să-i scutească pe cei cu venituri mai mici de salariul minim de rotunjire, oamenilor în această situație li se recomandă să-și  amâne plățile.

ANAF a transmis ieri un comunicat de presă în care anunță că premierul Viorica Dăncilă a cerut o amnistie fiscală pentru cei care aveau sume cîștigate  mai mici decât salariul minim de la vremea respectivă.

Premierul propune  anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului” datorată de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară sau, după caz, la valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

Aceleași prevederi se propun și în cazul persoanelor fizice care ”nu au realizat venituri în perioada fiscală cuprinsă între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită este salariul de bază minim brut pe ţară. 

Propunerea nu e valabilă și pentru cei pentru care care fiscul a emis decizie de impunere pentru că au optat voluntar pentru plata contribuției ” fie lunar, pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia, fie la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii”. proiectul de oug propune si amânari ale plăților și cu 120 de zile la aceste declarații de impunere.

Numai în Bistrița și localitățile aferente AF Bistrița fiscul a trimis pentru 2015  în jur de 11380 de decizii de impunere .

Share.

About Author

Lasă un comentariu