Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce li se întâmplă persoanelor izolate dacă sunt prinse umblând libere în afara casei. Ce regim au carantinații

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Persoanele izolate la domiciliu riscă să ajungă direct în carantină în spațiile spații speciale gestionate de comitetele pentru situații de urgență, dacă sunt surprinse de duminica seara încolo umblând în afara casei în care direcțiile de sănătate publică le-au stabilit izolarea.

Internarea în carantină pentru cei care au încălcat regimul izolării nu exclude amenzile contravenționale și nici posibilitatea deschiderii unor dosare penale, a avertizat ministrul de interne Marcel Vela sâmbătă seara, în cadru declarațiilor de presă făcute la Ministerul de Interne. Ordonanța militară numărul 2 precizează la articolul 7, aliniatul 1 că: ” Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază”. 

În Bistrița-Năsăud erau sâmbătă, izolate la domiciliu , 811 persoane, potrivit Instituției Prefectului. Lista persoanelor aflate în izolare a fost pusă la dispoziția primarilor și actualizată, potrivit declarațiilor prefectului Stelian Dolha, făcute la ultima conferință de presă. De altfel prefectura a anunțat și un program de monitorizare a acestora cu ajutorul funcționarilor Instituției Prefectului care vor gestiona fiecare un număr de trei unități administrative pentru monitorizarea respectării izolării de către aceste persoane și care va colabora îndeaproape cu primarii.

Ce pățesc cei care fug din carantină

Ordonanța militară are la același articol, paragraful 2, prevederi pentru cei care, aflați în carantină încearcă să fugă. Ei riscă să mai petreacă alte 14 zile în același regim și să suporte consecințele legale:  ”Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.(3) Măsurile dispuse potrivit alin.(1) și (2) nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală” mai scrie în textul noii ordonanțe militare.

Sâmbătă se aflau în carantină în județul Bistrita-Năsăud 112 persoane. Carantina se poate părăsi numai după ce două rezultatele a două teste făcute în ultimele 2 zile de carantină ajung în timp util și bineînțeles sunt pozitive.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu