Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un virus care fură datele bancare pătrunde în telefoanele mobile, călare pe un mesaj despre Covid 19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Accesarea unui mesaj text care invită utilizatorii să descarce informații secrete despre Covid 19 este poarta de intrare în telefoanele mobile a unui virus de tip troian care oferă acces la informațiile bancare ale utilizatorului, avertizează Serviciul Român de Informații pe site-ul său.

Virusul este o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker. care accesează telefoanele afișând un mesaj redactat în limba română care  invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2. „Detalii secrete! (COVID-19)” scrie pe mesajul otrăvit iar link-ul iniţiază descărcarea unui fișier denumit File.apk care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 și 10.

Partea proastă cu noul virus de tip troian este împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, dar nu permite nici măcar dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator.

Are acces la datele bancare dar și la alte aplicații cum ar fi WhatsApp sau Gmai,  precum și la jurnalizarea apăsărilor de taste și exfiltrarea datelor astfel obţinute.avertizează cei din SRI: ” ”Acesta permite de asemenea colectarea și redirecționarea SMS-urilor și a poștei electronice, efectuarea sau redirecționarea de apeluri, colectarea listei de contacte și a istoricului apelurilor, precum și monitorizarea locației dispozitivului” anunță într-un comunicat de presă SRI .

SRI recomandă verificarea conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate iar cei care au suspiciuni de infectare a telefonului cu virus sunt sfătuiți să reseteze telefonul și să revină la la setările din fabrică , dar și schimbarea credenţialelor pentru autentificarea în dispozitiv şi în aplicaţii.

Preventiv, pentru a asigura securitatea dispozitivelor mobile, este recomandată evitarea accesării link-urilor sau a atașamentelor provenite din surse necunoscute.

 

 

Share.

Lasă un comentariu