Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

De râsu-plânsu: dezinfecția străzilor din Sângeorz-Băi, sponsorizată parlamentar, s-a făcut cu un biocid de uz animal, fără aviz DSP și fără firmă autorizată DDD

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dezinfecția cu ajutorul tunului de zăpadă a străzilor din Sângeorz Băi făcută săptămâna trecută cu tam-tam, prin contribuția fostului ministru al Dezvoltării, Daniel Suciu, a unui grup de consilieri locali din oraș și Primăria din Rodna a fost, dincolo de bunele intenții clamate, o acțiune împinsă peste limita legii. O spune un raport al Direcției de Sănătate Publică, după un control făcut post-eveniment și transmis sâmbătă de Instituția Prefectului.

DSP Bistrița-Năsăud a constatat, după ce a luat la examinat documentele, în absența probelor directe, șterse de ploaie, că substanța folosită la dezinfectare pe străzile orașului, un biocid, era de fapt pentru  uz animal, folosit pentru ferme și unități zootehnice și nicidecum unul pentru utilizare în zone populate.

Apoi, cei care au făcut operațiunea de dezinfecție, la comanda unui grup de consilieri și a deputatului PSD Daniel Suciu,,  adică Primăria din Rodna (?!) nu sunt o firmă autorizată de Direcția Sanitar Veterinară pentru dezinfecție, condiție obligatorie prevazută de lege. Utilajul cu care au stropit străzile, un tun de zăpadă urcat pe o mașină pe modelul din Sinaia este neomologat pentru asemenea operațiuni și nu în ultimul rând, acțiunea de dezinfecție urbană pentru combaterea Covid 19 s-a făcut fără înștiințarea și avizul DSP, obligatoriu în situație de urgență.

Pe unde s-a dus DSP În control si ce mai urmează

Direcția de Sănătate Publică  s-a autosesizat după ce au apărut  informații și imagini  pe rețelele de socializare despre o acțiune de  dezinfectare pe scară largă împotriva noului coronavirus făcută pe străzile din Sângeorz Băi  în seara zilei de 24 aprilie.  A doua zi inspectorii de sănătate publică au ajuns  la fața locului dar n-au prea avut ce probe să recolteze pentru că substanța cu care s-a stropit străzile orașului fusese spălată de ploaie.  Inspectorii au luat legătura însă cu primarul Traian Ogâgău pentru a-i cere documentele acțiunii, aprobate prin vot în Comitetul local pentru situații de urgență ( unde primarul s-a abținut) și cu  unul dintre inițiatori, consilierul local Ionel Cristian Pop, al cărui nume apărea în procesul verbal al operațiunii cerându-i   să indice și să prezinte care sunt  ”produsele biocide folosite, avizele, fișele tehnice de securitate, facturile de achiziție, contractele dintre prestatorul de servicii de dezinfecție și beneficiar” dar și Primăriei Sângeorz Băi. 

Din documentele obținute inspectorii DSP dar și prin confruntare cu reprezentanții firmei furnizoare, PEST Clean Serv au realizat că produsul folosit pentru stropirea străzilor e neconform și cu arie de utilizare animală. Inspectorii au ajuns și la Primăria Rodna, prestatorul operațiunii de dezinfectare, care s-a substituit la inițiativa primarului Tinu Grapini unei firme specializate DDD atât pentru Sângeorz-Băi, cât și cu câteva zile înainte pentru propriile străzi. A făcut-o  probabil pe modelul Direcției de Servicii Publice a Primăriei Bistrița singura instituție din subordinea unei autorități publice care poate presta astfel de servicii pentru ca a obținut autorizările legale de la ANSVSA (FOTO). În total în județ există 8 firme si Direcția Primăriei Bistrița care sunt autorizate, potrivit legii pentru a efectua dezinfecții, deratizări sau dezinsecții. Oricine altcineva prestează acest serviciu o face în mod ilegal.  Acțiunea ar fi fost legală, doar din acest punct de vedere, dacă firma de la care inițiatorii au cumpărat biocidul, care este pe lista celor autorizați și pe care l-au diluat respectând indicatii de la distanță (??) ar fi făcut ea însăși dezinfecția, ceea ce nu a fost cazul. Dar și  așa, fiind vorba de strazile unei localități si de sănătatea publică, era obligatoriu avizul DSP.

Ce spune comunicatul DSP: ”Pentru verificarea documentației complete, precum și a dispozitivelor și produselor utilizate de către entitatea contractată, s-a dispus un control la Primaria Rodna, unde s-a constatat că aceasta a achiziționat de la SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița produsul biocid VIROSHIELD – producător Killco International Ltd Irlanda, produs din GR.Pr.1 TP.3 (pentru dezinfecția în unități zootehnice-echipamente, suprafețe și vehicule). Documentele de însoțire date de către furnizorul care a și oferit asistența de specialitate și produsul neconform erau cele prezentate de Primăria Sângeorz-Băi, acestea fiind atribuite altui produs decat cel achiziționat.”

Cu alte cuvinte ”specialiștii” de la PEST CLEAN SERV , firmă care se află pe lista ANSVSA cu autorizații DDD si care ar fi putut face acțiunea, a încurcat canistrele de biocid si i-a dat Primăriei Rodna biocid de uz animal si nu pentru folosire în spații cu populație. Ciudat este că deputatul Daniel Suciu, care e si candidat anunțat la alegerile pentru Primăria sdin Sângeorz Băi și care  a sponsorizat partial și s-a și fotografiat cu utilajul la stropit de străzi  lăuda într-o postare, care se voia ironică la adresa primarului Ogâgău  firma de la care au obținut biocidul, pentru profesionalismul ei. Si tot Primăria Rodna, devenită peste noapte și firmă de dezinfecție este cea care a pus la dispozitie soluția tunului de zapadă, închiriat, pe modelul probabil de la Sinaia.

Ce spune raportul DSP despre inițiatorii acțiunii 

DSP care a amendat deocamdată firma care a oferit biocid pentru uz veterinar în loc de uz uman  cu 2000 de lei  a dezvăluit și cum arată contractul și cine-s semnatarii:  ”Pentru efectuarea lucrării de dezinfecție solicitate de grupul inițiator din Sângeorz – Băi, a fost întocmit un contract de prestări servicii între Primăria Comunei Rodna – Consiliul Local al comunei Rodna (reprezentat de primarul Grapini Valentin) și Suciu Vasile-Daniel”

Deocamdată în urma controlului DSP a fost interzisă utilizarea produsului biocid neconform Viroshield, iar firma care a furnizat produsul de uz veterinar în loc de biocid destinat spațiilor cu populație a fost amendată cu 2000 de lei    Însă lucrurile nu se vor opri aici, pentru că șirul neregulilor e prea mare, iar  controlul va continua alături de poliție precizează DSP.

Daniel Suciu și-a făcut postare cu filmul acțiunii

”Când îți pasă de oameni, nimic nu este în vânt! Noi am ales să facem tot ce putem pentru a-i proteja în plus pe sîngeorzeni. Restul sunt povești și asta cred că înseamnă implicare.” a scris deputatul Daniel Suciu, candidat anunțat la  Primăria Sângeorz Băi.

Suciu și-a făcut inclusiv un film în timpul acțiunii cu tunul de dezinfecție, în care dă garanții în privința acțiunii  ”timp de o lună,  așa cum scrie pe specificațiile tehnice, suntem protejați”, spunea Daniel Suciu in filmuletul postat în data de 24 aprilie atunci când a acționat utilajul prin Sângeoz Bai. Tunul de zăpada a fost folosit de Primăria Rodna care și-a oferit serviciile și prin alte comune și desigur că a folosit utilajul cocoțat pe o mașină să dezinfecteze inițial străzile comunei  sale. Iar primarul Tinu Grapini a postat și el fotografii ale acțiunii sale de dezinfecție făcută în comună în 15 aprilie (foto 2)

Povestea dezinfecției cu cântec de la Sângeorz Băi (Foto 1)dar și din alte comune de pe Valea Someșului, făcute heirupist, într-un tandem pe linie de primari și interese de partid, urmează să fie investigată în colaborare cu poliția, care a fost sesizată în 30 aprilie: ”Deoarece  exista  aspecte care depasesc competentele institutiei noastre, cum ar fi contractarea de catre grupul initiator a unei entitati necertificate care sa efectueze operatiunia de dezinfectie, a fost sesizat IPJ Bistrita-Nasaud, printr-o adresa datata 30.04.2020. La solicitarea IPJ Bistrita-Nasaud, inspectorii DSP vor participa in echipe mixte, pentru finalizarea actiunii de control” scrie comunicatul de presă.

Share.

About Author

2 comentarii

 1. La Petriș, la Petriș,
  Margarina-i lăturiș,
  În tufe și pe pietriș,
  Ce să cauți la Petriș?

  La Coșbuc, la Coșbuc,
  Tot satul are facebook
  Încât pari cel mai năuc
  Fără conturi, la Coșbuc.

  La Sângeorz, la Sângeorz
  Un gânsac mănâncă orz
  Și-o pisică — golomoz,
  În stațiune, la Sângeorz.

  La Beclean, la Beclean
  Un poduț ajunge clean.
  Oare cine-i mai viclean
  În balta de la Beclean?

  Bistrița, [ — ] Bistrița,
  Zvâcnește ca lostrița,
  Frânge-ți-s-ar undița
  Baroane de Bistritza!

 2. Balan Marius -Horea- VERZII de Bistrita-Nasaud în

  In calitate de mare iubitor al pescuitului va inmanez stimate poet anonim PESTISORUL de AUR ! Misto poezie , am gustat-o din plin !

Lasă un comentariu