Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Greviștii de la Leoni care și-au păstrat slujbele au primit scrisorele acasă. Vezi ce sancțiuni le-a aplicat angajatorul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zeci de angajați din Leoni, care au participat la grevă spontană din 11 mai sau la mișcările de protest din ziua precedentă au primit acasă plicuri cu sancțiunile luate de companie  împotriva lor.  În cuprinsul câtorva pagini (FOTO) angajații care au protestat erau informați ce puncte din regulamentul intern au încălcat, că nu vor fi pontați pentru cele două zile și că au fost sancționați cu avertisment scris pentru participarea la greva, considerată ilegală de Leoni.

Și la Luduș a fost grevă

Măsura se aplică atât pentru angajații din Bistrița, cât și pentru angajații fabricii din Luduș, unde a izbucnit de asemenea o grevă în aceleași zile, așa cum precizează cea de-a două pagină a scrisorii: ”Având în vedere că în perioada 10.05-11.05.2017 ați participat la o întrerupere ilegală aprogramului de lucru și ați părăsit locul de muncă din cadrul Leoni Bistrița, strada Tărpiului, nr 24, strada Tărpiului nr 14, precum și de la punctul de lucru din Luduș, strada 1 mai nr 40, după caz, fără acordul superiorului direct vă aducem la cunoștință următoarele: ” această formă de protest la care ați participat și dvs este plasată în afara cadrului legal, fără a avea nicio protecție juridică, fiind considerată grevă ilegală” sunt informați angajații care au participat la grevă.

Scrisoarea companiei detaliază și punctele din regulamentul intern care ar fi fost încălcate de angajații care au luat parte la grevă: ” punctul 1. Nerespectarea programului de lucru prin absentare nejustificată de la lucru; punctul 8. părăsirea locului de muncă în timpul programului fără acordul superiorilor ierarhici; punctul 18. neîndeplinirea din orice motiv a sarcinilor ori a atribuțiilor de serviciu stabilite pentru angajat…;punctul 23. neglijența în serviciu prin încălcarea unei îndatoriri de serviciu sau prin neîndeplinirea sau îndeplinirea ei defectuoasă, părăsirea locului de muncă” (vezi foto). Angajații sunt informați că sancțiunea primită este avertisment scris, care poate fi atacată în termen de 45 de zile la Tribunalul Bistrița-Năsăud, conform Codului Muncii. De asemene afinalul scrisorii menționează că participanții la grevă nu vor fi pontați pentru cele două zile (foto 3): ”Vă mai punem în vedere și că în perioada în care nu v-ați exercitat atribuțiile de serviciu în aceste două zile, funcție de situația concretă a pontajului dvs. reprezintă absență nemotivată, care va fi pontată ca atare în pontajul lunar și acest timp nu va fi remunerat” se încheie scrisoarea.

Ultima prevedere a atras foarte multe nemulțumiri în condițiiel în care angajații spun că pentru a reveni la lucru li s-ar fi promis că nu vor exista sancțiuni și că ulterior li s-a cerut să recupereze într-o zi de sâmbătă: ” am lucrat în compensare și acum aflu că mi s-au tăiat banii. Suntem mulți în situația asta” se plânge Anamaria A., angajată a companiei.

Prefectul s-a întâlnit cu angajații care și-au scris”demisiile cu cântec”

Doi dintre foștii angajați, Felicia Legradi și Dobrin Moldovan care susțin că au fost forțați să-și dea demisiile după ce au fost în primele rânduri ale grevei de la Leoni s-au întâlnit astăzi cu prefectul Ovidiu Frenț, dar și cu un reprezentant al ITM specializat în conflicte colective de muncă. ” Cei doi foști angajați ai Leoni au informat Instituția prefectului asupra modului în care li s-a încetat contractul individual de muncă, cât și tratamentul la care au fost supuși. Din punct de vedere legal li s-a comunicat petiționarilor că singurul mod de soluționare a problemelor prezentate este demersul unei acțiuni în instanță. În urma discuțiilor, reprezentantul ITM, doamna Gina Emrich, a constatat că este probabil să fi existat un viciu de consimțământ la semnarea demisiilor fără consultarea Comisiei de disciplină. Domnul Ovidiu Frenț, a precizat că va solicita o întrevedere cu managementul fabricii Leoni, cât mai curând posibil, mai ales că au fost semnalate mai multe cazuri similare de concediere la fabricile Leoni Bistrița” este postarea care  a apărut pe pagina Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud imediat după întâlnire.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Faceti-va singuri o favoare, dragi grevisti, si contestati in instanta deciziile ca sa puteti avea in continuare prerogativa unui avertisment!

Lasă un comentariu