Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Prefectul Stelian Dolha la dezvelirea monumentului Revoluției de la Bistrița: ”A venit timpul ca în această țară derapajele de la parcursul democratic să nu mai fie acceptate”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aniversarea celor de 30 de ani de la Revoluția din 1989 a inclus la Bistrița, exact în piața în care în urmă cu trei decenii s-au revoltat bistrițenii, un ceremonial militar și dezvelirea unui monument în fața Palatului Administrativ și a unei plăci în balconul fostului prim-secretar al PCR.

Prefectul Stelian Dolha și fostul prefect Ovidiu Frenț, de data aceasta în calitate de fost revoluționar și membru al Asociației 22 Decembrie Bistrița, au dezvelit împreună monumentul realizat de un sculptor din Constanța, după o slujbă religioasă de comemorare a victimelor revoluției rostită de preoți militari de la Brigada 81 Mecanizată  și după ce prefectul și comandantul Brigăzii au primit onorul militar.

În alocuțiunea sa prefectul Stelian Dolha a reamintit în fața celor prezenți: militari,  șefi ai instituțiilor județene, consilieri locali și județeni și publicului semnificația evenimentelor  de acum 30 de ani: ” O tara întreaga a arătat atunci  lumii că nu mai suportă tirania și  că indiferent de consecințe va merge până la capăt” . Dolha i-a amintit pe eroii martiri bistrițeni care au pierit la Cluj și București și a vorbit despre obligația de afla întregul adevăr despre ce s-a întâmplat acum 30 de ani dar și de a nu lăsa să se aștearnă uitarea peste aceste evenimente de cotitură: ”Avem responsabilitatea ca flacăra pe care au aprins-o ei, acești martiri ai libertății, să n-o lăsăm să se stingă. Avem obligația sa nu lăsăm uitarea să se așterne peste memoria lor și a evenimentelor. Și mai ales ca întreg adevărul despre ce s-a întâmplat acum 30 de ani să iasa la lumină, iar vinovații să plătească.

Avem datoria  ca țara pentru care și-au dat viața sa fie așa cum și-au dorit-o: cu oameni liberi, cu valorile așezate la locul lor, cu instituții care să-i slujească pe cetățeni și nu invers. Lecția lor nu trebuie  sa o uitam niciodată. Pentru că poporul care uită lecțiile istoriei, e condamnat să le repete..”

Stelian Dolha a vorbit și tranziția mult prea lungă către o societate democratică, dar și că a venit timpul ca derapajele de la parcursul european să nu mai fie considerate nici acceptabile și nici posibile : ” traversăm de trei decenii o tranziție interminabilă, cu suișuri și coborâșuri, cu pași înapoi și ezitare atunci când eram mai siguri că nimic nu ne mai poate întoarce din parcursul european. A venit timpul ca această țară să se așeze în așa fel încât derapajele de la parcursul democratic să nu mai fie posibile iar România să-și exprime adevăratul potențial uman și instituțional. Le-o datorăm și lor celor care s-au jertfit acum trei decenii pentru o țară cu adevărat liberă” a mai spus prefectul Stelian Dolha (vezi video-PRO BN TV)

La ceremonial au fost prezenți primarul Bistriței, Ovidiu Crețu și viceprimarul Cristian Niculaie, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan și vicepreședintele Vasile Puica, șefi de direcții deconcentrate, președintele PNL BN Ioan Turc, președintele PNL Bistrița, Sorin Hangan consilierul județean Florin Moldovan, George Avram, președintele Asociației 22 Decembrie Bistrița, alături de foști revoluționari bistrițeni printre care Ioan Bența, Iacob Brănișteanu, Ioan Blaga, Florin Chereji.

Credit foto: Sever Moldovan

Share.

About Author

Lasă un comentariu