Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

O imagine copleșitoare via Arhivele BN: ce poveste ascunde fotografia unor imigranți năsăudeni surprinși pe un peron în SUA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O fotografie din 1930 publicată astăzi pe pagina de facebook a Arhivelor din  Bistrița-Năsăud, în pregatirea unei expoziții dedicate imigrației românilor în SUA, ascunde o poveste de un dramatism copleșitor.

Pe o banca dintr-un un terminal de autogară din Seatle un bărbat, îmbracat asemenea oricarui american care se respectă: cu sacou si vestă, cravată și pălărie, îi arată ceva într-un carnet unei femei de vârstă mijlocie cu capul acoperit cu un batic cu buline legat la spate  și haine negre, care stă alături de o valiză cu ținte și cu o desagă mare la picioare. Sunt soț și soție, originari de undeva din zona Năsăudului si tocmai s-au regăsit  după o viață de om (25 de ani) timp în care bărbatul plecat peste ocean si -a crezut consoarta decedată. El si-a refacut viața, însă a doua soție i-a murit, ea, nu a încetat sa-l caute.  ”Fotografia document surprinde momentul reîntâlnirii celor doi, după 25 de ani, în terminalul de autobuze ” Union Depot” din Seatle, 9 august 1931” scrie pe pagina de facebook directoarea arhivelor bistrițene, Cornelia Vlașin.

Povestea lor, pe scurt este relatată de Cornelia Vlașin: ”Petre Nașcu și-a lăsat soția, Elisabeta, acasă pentru a emigra în America. Planul era ca cei doi să se reîntâlnească, după ce Petre strângea destui bani pentru a o aduce și pe ea. Câțiva ani mai târziu, află că Elisabeta s-a stins din viață. După un timp, Petre se recăsătorește, dar și cea de-a doua soție decedează. După 25 de ani, de la plecarea din România, Petre află dintr-un anunț în ziar că Elisabeta trăiește și-l caută”.

Directoarea arhivelor BN deszvăluie și că fotografia-document  a fost pusă la dispoziție de Nica Sorin, SUA (Proiect Photo Historia)  și va putea fi admirată în cadrul expoziției organizată de către Arhivele Naționale Bistrița-Nasăud  cu vernisajul, daca situația pandemică o permite, la sfârșitul lunii martie.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu