Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

O gradiniță open-space, construită pe model japonez de administrația din Beclean a devenit proiect pilot pentru ADR Nord Vest

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Administrația din Beclean a organizat astăzi zi de porți deschise la ultimul său proiect finalizat din fonduri europene: este vorba de o gradiniță cu 200 de locuri realizată după un concept japonez cu spații largi de joacă și învățare, mobilier viu colorat, ferestre largi, terase supraetajate, unde elemente de vegetație se întrepătrund cu  mobilier de joacă, inclusiv topogane, cu supraveghere video și multe  elemente smart.

Gradinița, a cărui proiect a fost recomandat chiar de Agenția de Dezvoltare Nord Vest a fost gata în mai puțin de un an, a costat 1,4 milioane de euro și a devenit acum proiect-pilot model din fonduri europene, administrațiile din întreaga țară fiind invitate să-l folosească drept sursă de inspirație. A spus-o fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, acum director ADR Nord Vest , invitat de primarul Nicolae Moldovan la deschiderea de astăzi.

Sunt foarte mulțumit că am reușit într-un timp foarte scurt, mai puțin de un an să construim această grădiniță din temelii. Sigur că am avut aceasta posibilitate si pentru că am accesat fonduri europene. Este aici si directorul Agenției de Dezvoltare Nord Vest, domnul Marcel Boloș, împreună cu care a realizat foarte multe proiecte. Am fost chiar consultați ca să putem sa facem proiecte frumoase. Acest proiect a fost propus de ADR, de echipa de specialiști de la ADR pe un model japonez. Sigur că l-am adaptat la nivelul și posibilitățile care le-am avut dar a respectat foarte multe elemente din proiectul prototip pe care l-am avut ca abordare.  Când vor veni copiii în grădiniță vreau sa vad cum vor privi noua locație. Eu am încrederea că vor sta foarte mult în grădiniță. Oricum programul va fi de la 8,00 la 17,00. Toate detaliile sunt puse la punct în așa fel încât să avem cea mai bună educație”  a explicat primarul Nicolae Moldovan.

Marcel Boloș fostul ministrul de la fonduri europene din Guvernul Orban a relatat cum a ajuns Becleanul să ridice o asemenea grădiniță: ”E o zi deosebită pentru că inauguram un proiect de inspiratie japoneza. Inainte de avea lansarea de  proiecte dedicat infrastructurii educaționale am avut o întâlnire în care le-am prezentat (nn. primarilor)  diferite modele de buna practică in diferite țări ale UE dar si din alte zone ale lumii. Pentru că ne-a fascinat modelul unei gradinite  japoneze atât pe noi cât și pe colegii din Beclean a doua etapă a însemnat sa ne întâlnim cu dl primar si cu echipa domniei sale de proiecte să dezvolte proiectul. Este asadar un model de referinta la nivel național pentru acest domeniu. Sunt proiecte în derulare de peste 35 de milioane de euro în Beclean, care se vor vedea in curand implementate  si se va putea vedea și efectul lor multiplicator  asupra orasului” a mai spus actualul director al ADR Nord Vest. 

Primarii din regiune trimiși să vadă Grădinița din Beclean

Boloș a spus și că grădinița ar putea fi model pentru cei care vor sa construiasca asemenea spații ale educației viitorului din fonduri europene, pe noul exercițiu de finanțare: ”Acest proiect e unicat la nivel de regiune si sper ca odata vazut in realitate sper ca si celelalte autorități locale să vină sa-l viziteze și ațteptăm ca celelalte primării să vină și să-l multiplice. Celelalte gradinițe facute prin POR sunt modernizate în stilul clasic, însă aici noi am pus accent pe latura inovativă pentru ca e fundamentul pentru o educație sănătoasă. pentru micuți Pentru urmatoarea perioada de programe avem propusi încă 20 de milioane pentru partea aceasta de infrastructură dedicată prescolarilor si încurajăm primăriile să dezvolte cât mai multe astfel de proiecte și să nu mai meargă pe stilul clasic Ati vazut ..Are o mulțime de echipamente de joacă, spațiu pentru copii larg, si cred eu ca acesta e viitorul pentru standardele educaționale sănătoase” a mai spus Boloș.

Grădinița cu Program Prelungit “Albă ca Zăpada” a fost realizată din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020,  Axa prioritară 13 – „Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiţii 9b – „Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare”, Obiectivul specific 13.1 – „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România”. Construcția a fost realizată în mai puțin de un an de o firmă de construcții din Bistrița-Năsăud.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu