Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Localnicii din Tărlișua n-au mai așteptat să se urnească administrația și au asfaltat singuri drumul spre cimitir. Banii i-au strâns după o campanie cu live-uri pe rețelele de socializare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Localnicii din Târlișua și-au făcut singuri  drumul de acces spre cimitirul satului, o porțiune de puțin peste 200 metri, în pantă, sătui să aștepte după Primărie. Când numărul înmormântărilor a crescut, odată cu valul 4 al pandemiei, a crescut și frustrarea localnicilor legată de drumul de acces în cimitir,  impracticabil pe vreme rea. Banii au fost strânși după câteva live-uri pe facebook, iar munca a fost voluntară. Au participat 117 localnici: unii cu donația, unii cu munca, iar alții cu ambele.

Mobilizarea a sunat-o un fost candidat la primărie, acum consilier local, Ioan Rus, antreprenor al unei mici firme de construcții. Consilierului, care obișnuia să facă frecvent  live-uri pe pagina sa de facebook,  i-a trecut  prin cap să folosească rețeaua de socializare pentru a strânge bani să cumpere asfalt pentru noul drum  si sa gestioneze totul, la vedere. Spune acum că acțiunea sa n-ar avea treaba cu politica. Primarul localității îl contrazice și răspunde că totul e cu substrat, dar apreciază că oamenii din comună s-au mobilizat.

Cum a decurs operațiunea ”facem drumul spre cimitir”?

Pentru că terenul nu e pe domeniul public, ci e proprietatea Bisericii Ortodoxe,  Ioan Rus i-a cerut voie părintelui din comună, un preot tânăr, să poată facă drumul. Acceptul ar fi venit, verbal, cu mulțumiri, spune inițiatorul. Apoi a stat de vorbă cu un alt mic întreprinzător din comună, un tânăr, căruia îi murise mama în urmă cu o lună și care făcuse deja ceva amenajări pe drum, pentru a permite accesul cortegiului. . Apoi, împreună cu alți câțiva voluntari au pus pietriș: ” am dus două mașini de pietriș  acolo, am făcut voluntariat, n-a fost ușor sa pui piatra acolo, terenul e în panta mare”  a explicat pentru Bistrița Express consilierul.

               

Apoi s-au gândit la mai mult de atât și au început sa-și facă niște calcule: ”cât ar costa să asfaltam drumul pe 205 metri, apoi  să facem și  o parcare,  un loc de refugiu: păi costă cam 350 tona, ne trebuie 70 si ceva de tone de piatră, 2-3 camioane să avem cu ce lucra, pregătit cilindru, etc, oamenii nu costa nimic, că făceau voluntariat ”. Si atunci Ioan Rus face ce știe foarte bine:  intra live  pe facebook și le spune oamenilor care-l urmăresc : ”hai să o facem, salvați Târlișua!”. În prima seara spune că a adunat în jur 1000 de euro pentru drum, apoi a doua zi și mai mult si  tot așa : ”când au auzit ce vrem sa facem, și că e ok, drumul e proprietatea bisericii ortodoxe, cimitirul e comun cu penticostalii,  oamenii au început sa doneze, mulți au fost cei din diaspora, dintre cei plecați din Târlișua” povestește Ioan Rus. ” Într-un final au donat 85 de persoane. La început au fost din străinătate. Și am zis: ei pot si noi nu? Și atunci  fiecare de prin comună  a dat cât a putut” povestește Ioan Rus, care explică și că 117 oameni din comună au participat la această campanie, cu donarea de bani sau cu munca, unii cu ambele.

De la campanie la acțiune n-a fost decat un pas

Asa că  drumul, în pantă, pe care se împotmoleau cortegiile de înmormântare a fost întâi pregătit, apoi a fost  aruncata piatră, s-au făcut și șanțuri, iar la final a fost asfaltat. În plus au făcut si o parcare , o zona de refugiu, sus în cimitir. iar daca vor mai fi bani, astupă și șanțurile.  Lucrarea, pe o întindere de 205 metri, cu 2,5 metri lățime a fost gata la sfârșitul săptămânii trecute. Și totul spune că a fost transparent, la vedere: ” nu a intrat nicio lopată fără să fie pozată, să vadă toata lumea ”, a mai spus Ioan Rus. Cu totul, suma strânsă în campania pentru drum a fost de 34 100 de lei.

Ioan Rus spune că a făcut totul ca un simplu locuitor și insistă că toată treaba nu are legătură cu politica, zonă unde recunoaște că e foarte pătimaș: ”nu vreau sa amestec politicul. am vrut sa trag un semnal de alarmă. sa nu mă întrebați,  că sunt foarte pornit pe ce a fost cu Ludovic Orban” spune consilierul . Iar acum se gândește cum sa facă să construiască si o capelă. Și daca tot vorbește de politic spune ca vicele de la PSD a contribuit si el ca un bun locuitor: a dat din buzunarul lui 1500 de lei pentru drum.

Primarul lauda inițiativă, dar spune ca are substrat politic. 

Bistrița Express l-a contactat telefonic  pe primarul comunei, Vlăduț Purja si l-a întrebat cum comentează povestea drumului făcut din donații: ”bineinteles că e cu tenta politica. A luat ideea de la noi, asta este. S-au mobilizat oamenii, au strans bani…Ideee în sine, dacă nu are tentă politică si electorală, e binevenită și e de lăudat. Dar e cu substrat, din păcate” a fost prima reacție a primarului.

Întrebat cum a intervenit primăria inițial pe acest drum, primarul Purja a răspuns: ”Noi am intrat prima data pe acest drum, l-am curățat, noi i-am dat utilajele unui băiat de la noi din comuna, i-am dat balast de s-a apucat si l-a adus intr-o stare mai bună. Cu intenția de a-l asfalta pentru  când găsim o soluție de a-l asfalta. El (nn. consilierul)a prins ideea de la noi . Nu e niciun fel de problemă. Dacă comunitatea s-a mobilizat si a pus mână de la mână, atunci foarte bine” mai spune primarul Vlăduț Purja.

Primarul  a spus și că drumul nu e pe domeniul public și nici în vreo formă de proprietate a administrației, deci nu avea nevoie de acordul Primăriei, însă lucrarea nu are avize sau autorizație, că n-a cerut nimeni așa ceva. Însă nu se gândește să  dea acum amenzi: ” E in cimitir, proprietar nu e Primăria. Bine, că si el a făcut fără niciun fel de autorizație, fără nimic, dar asta e alta poveste. Nu am amendat pe nimeni, niciodată, nici pe cei care îmi erau dușmani” încheie primarul.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu