Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Se schimbă durata izolarii în cazul bolnavilor de Covid: 7 zile stau în izolare vaccinații, zece zile cei nevaccinați. Ce se schimbă pentru contacții direct

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministrului sănătății a modificat prin ordin condițiile carantinării sau izolarii, iar modificările ar urma să intre de mâine în vigoare, odată cu apariția în Monitorul Oficial potrivit declarațiilor făcute de secretarul de stat Adriana Pistol și de șeful DSU, Raed Arafat.  Durata izolării în cazul persoanelor depistate pozitiv la Covid 19,  ar urma să scadă de la 14 zile la 10 sau chiar la 7 pentru  persoanele infectate,  în funcție de vaccinare sau de  trecere prin boală în ultima jumătate de an,.Modificari sunt și la carantinarea contacților direcți a celor depistați pozitiv, respectiv a celor care revin în țară din zonele roșii. .

Durata izolării se reduce la 7 zile pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele șase săptămâni  dar și 10 zile pentru care nu îndeplinesc aceste condiții. Pentru contacții direcți carantinarea se va reduce la 5 zile dacă sunt vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 6 luni, în timp ce nevaccinaților carantinarea li se aplică 10 zile, și nu 14 cât era până acum.

Persoanele vaccinate şi persoanele care au fost bolnave în ultimele şase luni au deja un anume grad ce protecţie prin imunitatea dobândită, motiv pentru care perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. Acesta este şi motivul pentru care am hotărât că cinci zile sunt suficiente şi aici vorbim de carantină, nu persoanele bolnave. Cele care sunt bolnave vor fi izolate timp de şapte zile.” a explicat secretarul de stat de la MS, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Secretarul de stat, Adriana Pistol a mai spus și că  a amintit că, în conformitate de metodologia stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pentru toate persoanele care sunt nevaccinate anti-COVID şi mai ales pentru cele care lucrează în domeniul sanitar este recomandat să facă săptămânal fie două teste antigen rapide, fie un test PCR.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu