Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum au votat deputații bistrițeni în cazul legii care îi poate trimite după gratii pe cei care instigă la ură împotriva politicienilor? Unul e chiar secretarul comisiei care a făcut adaugirea

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Patru din cinci deputați de Bistrița-Năsăud au fost de acord cu proiectul legii care incriminează instigarea la ură inclusiv pe criterii politice. Altfel spus orice critică mai dură la adresa unui politician/partid ar putea duce, dacă trece de promulgarea președintelui, la o posibilă condamnare cu închisoarea.  Cei mai mulți dintre deputați au votat pe bandă rulantă o modificare a Codului Penal (articolul 369) despre care știau că pune în acord legislația română cu o directivă europeană.

În realitate însă, o modificare făcută pe ultima sută de metri în comisia juridică susținută de președinta de comisie de la PSD, controversata avocată Laura Vicol a introdus în categoria persoanelor sau grupurilor împotriva cărora este incriminată instigarea și grupurile politice. A fost făcută cu câteva zile înainte ca proiectul să ajungă, într-o zi de luni, la votul în plen.

Proiectul de lege avea ca scop inițial punerea în acord a Codului Penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex. A si trecut așa de Parlament dar a fost atacată la CCR de  președinție, iar CCR a cerut criterii specifice, iar legea a fost retrimisa in Parlament. De Senat ar fi trecut fără includerea criteriilor politice, însă la comisia juridică a camerei Deputaților s-a introdus și politicul. USR a propus retragerea amendamentului, majoritatea din comisia juridica a zis ”pas”.

.”Am anunțat în plenul Camerei Deputaților că vom ataca la CCR acest proiect, pentru că această sintagmă nu are ce căuta în lege.
Ulterior, pesediștii au sărit ca arși, dând comunicat de presă prin care acuzau că includerea în text a acestei sintagme ar aparține chiar USR, mai exact mie, în calitatea de ministru la data promovării proiectului.
O minciună sfruntată, pesedistă. În realitate, proiectul plecat sub semnatura mea de la Ministerul Justiției nu prevedea astfel de criterii” a explicat Stelian Ion, fostul ministru al justiției intr-o postare pe facebook.
Cum au votat deputații de BN? 
Dintre cei 5 deputați de Bistrița-Năsăud, doar unul, reprezentantul USR, Lorant Sas a votat luni împotriva proiectului legislativ, așa după cum se poate vedea din tabelul de vot al legii. Ceilalți au votat pentru, așa cum au fost indicațiile de vot la proiectul respectiv. Dacă trei dintre ei : Daniel Suciu, Bogdan Ivan (PSD ) și Robert Sighiartau (PNL) nu erau cel mai probabil la curent cu modificările din comisia juridică, făcută înaintea weekendului (votul a fost luni)  în cea juridică, nu același lucru se poate spune despre deputatul liberal Diana Morar, care este chiar secretarul comisiei juridice și care știa cu certitudine cum arată proiectul legislativ cu un singur articol și ce modificări i s-au adus înainte de a fi trimis în plen la votul final. Aceasta nu a împiedicat-o sa o voteze în plen, așa cum se poate remarca din tabelul de vot a proiectului:
Din 279 de deputați 194 au votat pentru acest proiect. Consultă lista de vot la acest proiect:
Așa arăta forma inițială a proiectului trimis în vară la promulgarea președintelui și atacat la CCR: 
Art. 369. ‒ Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare
împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
si asa arată acum:

Incitarea la violență, ură sau discriminare

Art. 369. – Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu