Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Taxă de jumulire: toate firmele și PFA-urile obligate să achite camerelor județene de comerț o taxă anuală, prevede un proiect de lege. De ce nimeni nu-și va permite să nu plătească?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un controversat proiect legislativ, promovat de parlamentari PSD, PNL și UDMR, depus la Senat în 20 aprilie are șanse mari să mai arunce o taxă în plus pe spatele tuturor  intreprinzătorilor din România, indiferent că sunt mici, foarte mici, mijlocii sau mari. Taxa obligatorie ar urma sa fie o contribuție anuală pe care ar fi obligați să o achite către Camerele de Comerț și Industrie județene, orice entitate privată din țară: de la mari companii, până la firme mici, microintreprinderi până la PFA-uri, sau întreprinderi familiale, fiecare după dimensiuni. Proiectul care modifică legea 335 din 2007 a Camerelor de Comert mai are și alte năzdrăvănii: cei care administreaza firme trebuie sa dispună de  un soi de certficat de management, care se obține bineînțeles urmând cursuri tot la CCIR sau terti, etc. 

Nu plătești taxa, nu-ti depui bilanțul

Taxă anuală poreclită deja de internauți ”taxă de jumulire” variază între 100 și 10 euro și ar trebui sa alimenteze, an de an,  bugetele secatuite ale ong-urilor județene numite Camere de Comerț și Industrie, iar pretextul achitarii este apariția în catalogul județean anual.

Deputații și senatorii care au semnat proiectul legislativ nu le oferă nicio portiță celor care refuză apariția în catalogul, supranumit al ”profesionistilor”: cine nu plăteste, nu-si poate depune bilantul anual, iar amenda pentru nedepunerea la timp a bilanțurilor este uriașă. Din banii colectați de la firme și persoane fizice autorizate, 80% ar urma să rămână la camerele județene de comerț, restul urmând să fie transferat pentru a umfla contul camerei naționale.

Argument de doi bani: esti in catalogul lor, ajungi mai competitiv

Proiectul, efectul unui așa zis lobby făcut de influentele camere de comerț asupra parlamentarilor, 40 la număr  a fost anunțat chiar de un comunicat de presă al CCIR (Camera de Comerț și Industrie a României) și pretinde ca noul catalog plătit din conturile tuturor, fără discriminare ar face firmele mai vizibile și culmea, mai competitive (sic!).

Ce primesc în schimb, intreprinzătorii? Baloane de săpun, spun experții în marketing: o înregistrare in catalogul virtual, electronic al firmelor/profesioniștilor. Probabil pentru varianta tiparita, înregistrarea e pe alte prețuri, cum se întâmplă și în prezent. ”  Pentru înregistrarea iniţială, pentru înregistrarea modificărilor şi, respectiv, pentru menţinerea actualizată a informaţiilor în Catalogul firmelor, profesioniştii achită Camerei Naţionale o contribuţie anuală diferenţiată, constând în echivalentul în lei, la cursul comunicat de Banca Naţională a Românei, din ziua efectuării plăţii, corespunzătoare încadrării acestora în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit Legii nr. 346/2004” . Iar taxele sunt:

100 euro/an pentru întreprinderile mari; 75 euro/an pentru întreprinderile mijlocii;  50 euro/an pentru întreprinderile mici; 20 euro/anpentru microîntreprinderi;  10 euro/anpentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale;   

Citeste aici proiectul legislativ:

Proiectul legislativ al taxelor pentru catalogul Camerelor de Comert

 

 

foto: luxosul sediu al Camerei de Comert a României București

Foto: facebook Camera de Comert a României

Share.

About Author

Lasă un comentariu