Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Vechea Sală Polivalentă a Bistriței a devenit peste noapte obiect de dispută între Primaria Bistrița și Consiliul Județean. Primarul Ioan Turc iritat de intenția CJ de a-si trece în patrimoniul județului clădirea și terenul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O dispută pe patrimoniul vechii săli polivalente a Bistriței stă să se aprindă între șefii principalelor două instituții din județ: Primăria Bistrița și Consiliul Județean, după ce Consiliul lui Radu Moldovan și-a pus pe ordinea de zi a sedinței de joi transferul Sălii sporturilor în domeniul public al județului de la Ministerul sporturilor, înainte chiar sa aibă probat transferul. Cu o zi înaintea votului din CJ primarul Bistriței, Ioan Turc a reacționat vehement pe pagina sa de facebook, unde a scris că a aflat de la ministrul Novac încă din martie că sălile polivalente vor trece în administrarea municipalităților și că și-a arătat în numele Primăriei interesul de a gestiona edificiul, care este un proiect cheie în planurile viitoare ale  Bistriței.  Turc, care a și trimis o scrisoare ministrului Sportului în care-și arată interesul pentru preluarea Sălii spune și că de luna viitoare  CJ va gestiona noul complex Polivalent, ridicat din bani guvernamentali în zona Cocoș, acolo unde municipalitatea a cedat deja terenul  de 22 ha Consiliului  

”Am aflat cu surprindere de intenția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud de a solicita trecerea din domeniul public al statului român și administrarea Ministerului Sportului în domeniul public al județului a Sălii Polivalente Bistrița, în condițiile în care noua sală polivalentă din Unirea, construită din fonduri guvernamentale, urmează să fie inaugurată în luna august a acestui an” a scris miercuri după amiaza Ioan Turc atât pe pagina sa personala de facebook , cât și pe cea a Primăriei Bistrița. Reacția primarului argumentata si de faptul că municipalitatea a cedat deja 22 de hectare domeniului județului pentru Complexul Sportiv Polivalent vine exact cu o zi înaintea ședintei Consiliului Județean, în care a apărut intempestiv proiectul de preluare a clădirii Sălii Polivalente a Bistriței din strada Vasile Conta nr 1.

Menționez faptul că, pentru realizarea Complexului Sportiv Polivalent, municipalitatea a transmis în proprietatea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud o suprafață de aproximativ 22 hectare. Pentru ca evenimentul de inaugurare să se desfășoare în cele mai bune condiții, municipalitatea a dat curs solicitării Consiliului Județean de prelungire a drumului de acces și utilităților la Complexul Sportiv, alocând o sumă suplimentară de 540.000 lei.

În luna martie a acestui an, în cadrul discuțiilor purtate cu ministrul Sportului, domnul Carol-Eduard Novák, am fost informat cu privire la un proiect de descentralizare aflat în lucru, care prevede ca sălile polivalente să fie date în administrarea municipiilor, iar taberele școlare în administrarea consiliilor județene.

Municipalitatea a trimis deja o scrisoare catre ministrul Novak

”Având în vedere agenda municipalității privind implementarea programelor ce susțin și dezvoltă infrastructura sportivă, am fost de la bun început interesat de Sala Polivalentă Bistrița, fiind un element-cheie pentru reușita unor proiecte.

Interesul nostru pentru practicarea sportului și a unui stil de viață sănătos de la cele mai fragede vârste este unul real și demonstrat prin sumele semnificative investite. Avem, astfel, cele trei programe de stimulare a elevilor de ciclu primar, gimnazial şi liceal, în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos şi activ prin participarea a peste 5000 de elevi din Bistrița la ore de sport gratuite la baze sportive din municipiu: Programul de stimulare şi recompensare a performanţei şcolare a elevilor din municipiul Bistriţa (HCL 131/ 25.07.2019), Programul privind stimularea elevilor proveniţi din familii aflate în dificultate, beneficiari ai unei burse sociale din municipiul Bistriţa, în vederea practicării sportului (HCL 120/19.08.2021) și Programul „Şcoala de înot”, destinat elevilor din clasele 0-IV, înscrişi în învăţământul preuniversitar de stat din municipiul Bistriţa (HCL 150/28.10.2021). Programul „Școala de înot” este o inițiativă unică la nivel național și constă în acordarea unui abonament gratuit la bazinele de înot din oraș elevilor din ciclul primar, pentru deprinderea acestui sport sub îndrumarea unor instructori autorizați.

În zona de agrement Dealul Cocoș, am amenajat trei trasee de downhill care au găzduit două competiții sub egida Federației Române de Ciclism, iar în acest an vom amenaja cel puțin încă două astfel de trasee. Susținem un stil de viață sănătos prin diverse programe și activități, precum „Sport în parc” sau alte microevenimente sportive organizate pe tot parcursul anului.

Intenționăm să construim un bazin olimpic în Complexul Sportiv Polivalent din Unirea, aflat deja în procedură la Compania Naţională de Investiţii. Avem în vedere realizarea unei baze sportive şi de agrement (cu terenuri de sport și bazine) pe fostul teren „Mecanica”, achiziționat cu această destinație. Totodată, ne aflăm în faza de evaluare pentru negociere în vederea cumpărării fostei baze sportive Gloria Bistrița. Dorim ca, după asigurarea unei infrastructuri adecvate, să constituim un club sportiv propriu, cu diverse ramuri sportive, finanţat din bugetul local al municipiului.

Astfel, consider că este oportun ca proiectele noastre să fie susținute prin transmiterea către municipalitate a administrării Sălii Polivalente Bistrița, sens în care am trimis o scrisoare către ministrul Sportului, domnul Carol-Eduard Novák.”scrie Turc în cuprinsul postării.

Ce anunță CJ că va face vechea Sală Polivalentă si care ar fi temeiul legal

În documentele de ședință Consiliul Județean și-ar trece prin vot clădirea și terenului de 5224 de mp din zona centrală a  Bistriței  în proprietatea publică a județului de la Ministerul Sportului, susținând că așa precizează Codul administrativ din 2019, că salile polivalente ar trece la CJ: ”Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al județului Bistrița-Năsăud se face la cererea consiliului judeţean, prin hotărâre a Guvernului. Cererea se aprobă prin hotărâre a consiliului judeţean, fiind obligatorie justificarea temeinică a uzului sau interesului public judeţean. Declararea bunului ca fiind de uz sau de interes public judeţean se face prin hotărâre a consiliului judeţean” e temeiul legal invocat în cererea de a se împroprietari cu Sala Polivalentă a Bistriței , aflată deocamdată în domeniul public al Statului român și administrarea Ministerului Sportului. potrivit documentelor ședinței șefii  Consiliul Județean vor sa îi dea destinația de bază materială pentru Clubul Sportiv „GLORIA 2018” Bistrița-Năsăud, instituție publică de interes județean, subordonată Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Share.

About Author

Un comentariu

 1. Motto:
  „Au făcut nu stiu de ce
  O „Polivalentă” nouă
  Si cu cea care mai e
  Stau degeaba două.”
  (Parodie după o epigramă)
  Pentru că pe Radu Moldovan nu-l duce capul, orasul Bistrita va avea două săli polivalente si nici o sală de spectacole performantă pentru un oras resedintă de judet. Din moment ce ai o sală polivalentă intr-o zonă ultracentrală din oras, ce rost are să mai faci una la dracu-n praznic, pe păsunea din Unirea când eventual cu acei bani ai fi putut să faci un bazin olimpic acoperit sau chiar un patinoar artificial acoperit pentru diversificarea competitiilor sportive găzduite la Bistrita. Oricum cheltuielile de administrare si functionare a unor astfel de săli nu sunt deloc mici si ele nu pot fi acoperite doar din pretul biletelor vândute la evenimentele sportive sau culturale pe care urmează să le găzduiască. Asa se explică faptul că pentru acoperirea cheltuielilor de functionare Sala Polivalentă din Cluj-Napoca beneficiază de un contract de sponsorizare in valoare de 600.000 de euro făcut cu Banca Transilvania , in baza căruia a preluat si denumirea de „BT Arena”.
  In prezent Sala Polivalentă “BT- Arena” din Cluj-Napoca este cea mai mare din România , având capacitatea de a găzdui 7227 spectatori la jocurile de echipă in sală, 9700 spectatori la meciurile de box si până la 10.000 spectatori pe gradene si in picioare la concerte si alte evenimente culturale. In plus, BT-Arena mai are si avantajul de a fi situată intr-o zonă centrală a Clujului , pe Aleea Stadionului, in imediata vecinătate a parcului mare “Simion Bărnutiu”.

Lasă un comentariu