Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Începutul lunii septembrie e deadline-ul dat constructorului pentru reluarea circulației pe străzile Gheorghe Șincai și ”Grigore Bălan”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Primarul Bistriței, Ioan Turc a anunțat astăzi într-o conferință de presă, organizată în șantierul străzii Gheorghe Șincai, strada ultracentrală blocată de lucrările de reabilitare ale Liniei Verzi că antreprenorul lucrărilor are termen începutul lunii septembrie pentru a relua circulația pe cele două străzi. Turc a dat detalii despre cele două șantiere, pentru care municipalitatea a intervenit major pe proiectul inițial pentru a realiza și îngroparea tuturor conductelor dar și a cablurilor de utilități și telefonie. În plus municipalitatea a schimbat si soluțiile de construcție cu alte materiale mai prietenoase cu clădirile istorice (balast stabilizant) dar cele pentru pavaj, de tip pavaj industrial, considerate inadecvate pentru Centrul Istoric al Bistriței. Municipalitatea a trebuit și să improvizeze o soluție de a suplimenta capitalulul său din Aquabis pentru a putea fi suportata de urgenta înlocuirea conductelor de apă pe Gheorghe Șincai, soluție pe care proiectul nu a prevazut-o

”În ceea ce privește strada Gheorghe Șincai, partea carosabilă va fi reabilitată integral. Pentru faptul că suntem obligați să intervenim și pentru schimbarea rețelei de apă și a branșamentelor, vom merge pe o soluție mixtă în ceea ce privește fundația drumului. Astfel, peste tot pe unde va fi săpat pentru branșamente vom fi obligați să compactăm, adică să vibrăm în așa fel încât să obținem un grad de compactare cât mai bun. În rest, pentru a proteja casele cu o vechime foarte mare, vom merge cu balast stabilizant. Unele dintre aceste case sunt destul de șubrede. Ar fi de preferat varianta exclusiv cu vibrare, cu compactare, dar, repet, ținând cont de specificul acestei străzi, vom merge pe soluția mixtă. Soluția cu balast stabilizant este prietenoasă cu clădirile din jur. În ceea ce privește trotuarele, vom avea trotuare integral noi pe această stradă, care vor fi placate cu piatră naturală. Integral pe strada Gheorghe Sincai În ceea ce privește realizarea pistelor pentru cicliști, ele vor fi amenajate pe partea stângă a sensului de mers înspre Poșta Veche, pentru ambele sensuri, deci câte un metru pentru fiecare bandă de mers.

Vom avea o intervenție pentru realizarea unei infrastructuri pentru fibră optică și intervenții la rețeaua de curent. În ceea ce privește fibra optică, vom rezolva problema printr-o colaborare cu un operator care furnizează servicii de telefonie, televiziune și internet” a explicat primarul Ioan Turc.

Primarul Ioan Turc a dat detalii și despre fondurile pe care municipalitatae a trebuit sa le aloce pentru Aquabis, prin suplimentarea aportului propriu de capital cu 612 000 de lei pentru ca operatorul județean sa poata înlocui de urgență conductele vechi de pe Gheorghe Șincai, pentru care nu avea, spre deosebire de ”Grigore Bălan” bani alocați. Turc a spus și că Aquabis știa de mult ca trebuie sa facă această investiție: ”Pe strada Gheorghe Șincai, conducta am înțeles că este una destul de bună, de fontă, dar problema este că nu poți realiza branșamente noi într-o conductă veche și să ai și garanția faptului că lucrările vor fi de calitate și că nu vor apărea probleme pe parcurs. Deci este total inacceptabil ca, după ce aceste lucrări sunt gata, după ce ar trebui să avem un termen de garanție pe fundația drumului – mă refer la fundația drumului, nu la asfalt – de cel puțin 30 de ani, să începem să săpăm pentru că apar probleme la rețeaua de apă. (…) Banii cu care a venit municipalitatea pentru rezolvarea problemei la rețeaua de apă și pentru realizarea de branșamente, mă refer la suma de 612.000 de lei aport la capitalul social, practic  au destinație clară, pentru rezolvarea acestei probleme de ap[ de pe Gh Sincai. . Deci acești bani nu se varsa pur si simplu la paușal in bugetul Aquabis ci au destinatie ajung pur și simplu în bugetul Aquabis. Am majorat capitalul social cu această destinație”, a mai adăugat Ioan Turc.

Aquabis trebuie sa-si termine de reabilitat conductele de pe ”Gen Grigore Bălan” în 3 zile

 În privința lucrărilor de pe General Grigore Bălan primarul a susținut  că până la data de 3 august, Aquabis ar trebui să finalizeze lucrările de realizare a noilor branșamente. ”Conducta este pozată și urmează să fie realizate și branșamentele, după care vom continua lucrările.” a spus primarul care le-a propus jurnalistilor sa mearga împreună în 3 august pe strada cu pricina pentru a vedea daca e realizată sau nu lucrarea de Aquabis. 

Despre lucrările de pe Grigore Bălan, făcute de același constructor, MIS Grup, Turc a dat detalii în acaeeasi conferință: ”Ce se întâmplă acolo? Se reabilitează întreaga parte carosabilă și se marchează banda dedicată pentru ambele sensuri, cu delimitare fizică, fapt care se va întâmpla și pe Gheorghe Șincai. Practic, banda dedicată pentru autobuzele electrice va fi delimitată, în așa fel încât cei care vin din sens opus, masinile,  să nu intre pe zona benzii dedicate. Și pe Grigore Bălan vom avea piste pentru cicliști, cu lățimea de 1 metru, dar acolo soluția este diferită – vor fi piste pe ambele sensuri. Pe componenta de iluminat public, se vor înlocui stâlpii existenți din zona trotuarelor cu stâlpi metalici echipați cu corpuri de iluminat LED. De asemenea, este important de specificat faptul că înlocuim soluția veche, înlocuim pavajul clasic cu un alt tip ce pavaj, cu modele contemporane, prin prisma dimensiunilor generoase și a mixtului de culori inspirate din natură și care să imprime personalitate spațiului public. (deci nu acest tip de pavaj. In proiect aveam tipul acesta de pavaj, unul de tip i, de hala…) Așadar, nu punem pavaj de hală, ci punem un pavaj așa cum a rezultat el din consultată pe care am făcut-o pe IReport cu bistrițenii, un pavaj modern și care, categoric  va da personalitate spațiilor publice. Vom merge cu acelasi tip de pavaj pe toate trotuarele pe care vom interveni, deci nu doar pe Linia Verde, ci și pe axe”.

Până în 1 septembrie, cel târziu  4 septembrie, lucrările de turnare a primului strat de asfalt pe ambele strazi aflate în șantier trebuie finalizate

Atât pe Gheorghe Șincai, cât și pe Grigore Bălan, trebuie ca la începutul lunii septembrie să se poată circula, chiar dacă ulterior se va mai lucra la trotuare, la înlocuirea stâlpilor, acest lucru se va face cu circulația deschisă. Circulația va fi închisă pentru o perioadă scurtă de timp, ulterior, doar pentru turnarea stratului de uzură și pentru marcaj rutier. Oamenii trebuie să știe acest lucru. Nu blocăm tot orașul”, a explicat primarul Ioan Turc, care a dat detalii și despre întârzierile șantierelor  ”În primul rând, trenează pentru că nu am fost de acord să venim să punem asfalt și să schimbăm trotuare fără să rezolvăm problema canalizării. În al doilea rând, am modificat proiectele pentru că dacă am fi mers pe vechile proiectele găsite în Primărie, ne-am fi luat de cap la finalul lucrărilor. În al treilea rând, bistrițenii să fie liniștiți pentru că peste tot pe unde lucrăm la patul drumului schimbăm și rețelele de apă și, după caz, de canalizare”, a mai spus Turc.

Întrebat dacă MIS Grup, companie care pe lângă cele două șantiere are multe altele numai în municipiu va reuși să facă față termenelor,  Ioan Turc a spus ca a primit ca asigurari ca antreprenorul lucrarii va reloca personal de la  alte lucrari, iar dacă santierele nu sunt în termen municipalitate nu va plăti lucrari neefectuate: ”Pentru întârzieri, sancțiunea este lipsa plăților. Nu poți să plătești lucrări neefectuate. Eu le-am spus foarte clar celor de la MIS Grup: la 31 decembrie 2023, lucrările trebuie să fie finalizate în pondere de cel puțin 90 la sută – 95 la sută”, a mai spus Turc întrebat daca exista clauze contractuale referitoare la neîndeplinirea termenelor de execuție.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu