Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un fost prefect i-a cerut public demisia actualului prefect de Bistrița-Năsăud, tocmai la ceremonia oficială dedicată aniversării Revoluției.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fostul prefect PSD de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț a profitat de momentul discursurilor la ceremonia pentru aniversarea Revoluției din 22 Decembrie din Piața Petru Rareș pentru a se răfui cu prefectul în funcție, Mica Oprea, numită tot la recomandarea PSD, căreia i-a cerut în mod public demisia pentru ” comportament discreționar și abuziv  în funcție”.

Frenț, care a rămas angajat în Instituția Prefectului, după eliberarea din funcția de prefect în decembrie 2019 și-a folosit calitatea de reprezentant al Asociației 22 Decembrie pentru a lua cuvântul la momentul aniversar însă și-a centrat discursul pe comportamentul actualului prefect pe care l-a comparat cu conducătorii comuniști. Prefectul Mica Oprea spune în schimb că Frenț e un frustrat care nu se poate împaca cu gândul că funcția nu i-a revenit lui (nn după ce postul ocupat  de liberalul Stelian Dolha a revenit pe algoritm PSD-ului).

Revoluționarul Frenț a lăsat cu gura căscată audiența

Discursul de revoluționar al lui Frenț, venit exact după ce prefectul Mica Oprea a citit mesajul premierului Nicolae Ciucă,  a lăsat audiența, formată din  militari, sefi de deconcentrate, oameni politici, perplexă. Nimeni nu se aștepta la un asemenea discurs într-un asemenea moment venit tocmai din partea unui fost prefect: ”Chiar aici în Palatul Administrativ, care a fost al Judeţenei de partid, bântuie umbrele comunismului şi ale comportamentelor discreţionare şi abuzive. Regret să spun acest lucru, pentru că am fost cel mai longeviv dintre conducătorii Instituţiei Prefectului, cu mandat de prefect şi subprefect. Asistăm din păcate, din luna ianuarie, la reîntoarcerea comportamentelor abuzive, discreţionare, la umilinţă, la presiune, la şantaj, la dispreţ, la încălcarea celor mai fundamentale drepturi. De cine? De cel care este pus să respecte aceste drepturi, prefectul judeţului”. 

Frenț nu s-a oprit aici și i-a cerut demisia Micăi Oprea, după ce a spus că din prefectură au plecat 14 oameni din 40 de la venirea în funcție în ianuarie a actualului prefect. Ba i-a cerut și să-și ceară scuze oamenilor odată cu asta. : ”Mi-ar fi fost jenă să particip la o sărbătoare, la o manifestare şi la o comemorare în care mii de oameni şi-au dat viaţa ca să existăm ca stat democratic, ca să avem aceste instituţii şi să avem aceste funcţii de care ne batem joc zilnic în formă continuată. (…) Vă ofer public şansa, astăzi, să vă depuneţi mandatul, să vă cereţi scuze tuturor celor care suferă zilnic de aceste comportamente abuzive. Să ştiţi că performanţele profesionale nu vi le-a contestat nimeni niciodată, dar ele nu pot să stea decât în spatele criteriilor de etică şi de morală. Ca bun creştin, ar trebui să ştiţi acest lucru”  a mai spus Frenț.

Mica Oprea: ” e un frustrat. Din prima zi a venit la mine și mi-a spus că acel scaun e al lui”

Întrebată de ziariștii prezenți cum comentează ieșirea  fostului prefect la adresa ei, Mica Oprea a pus comportamentul lui Frenț pe seama frustrării că nu a primit înapoi funcția de prefect atunci când aceasta a revenit iar PSD-ului. Mica Oprea a mai spus și că ea nu face altceva decât sa respecte legea în instituție, dar si ca ea nu a dorit sa-si asume si sa semneze acte prost facute ,care nu respectau legea ”  Nu am ce să comentez, este un frustrat care, mă rog… Nu am fost membru de partid, dacă e până acolo. Am fost un om destul de organizat, riguros, care respect legea şi aştept de la ceilalţi la fel. Ce am găsit aici nu am spus niciodată, nu am făcut conferinţe de presă, nu am făcut nimic. Nu cred că acesta era scopul: ce deşteaptă sunt eu şi cum sunt alţii. Ce pot să spun e că din prima zi de când am venit aici, dl. Frenţ a venit la mine în birou şi mi-a spus că acel scaun era al lui şi că, dacă l-ar fi vrut, l-ar fi luat”, a spus prefectul Mica Oprea.

Mica Oprea a spus si ca angajații care au plecat din Prefectură fie s-au pensionat, fie s-au transferat în instituții în care salariul este mai mare dar si că disensiunile ar fi aparut atunci cand a cerut motivarea documentelor care i se pun în față: ”în momentul în care vii şi ceri explicaţii unui salariat şi acesta începe să strige sau să trântească uşa, mă pune să semnez în orice condiţii că dacă nu, nu am decât, în momentul în care am cerut să motiveze actele, pentru că nu am ştiut toată activitatea instituţiei – am mai lucrat aici, dar nu în toate domeniile – lucrurile s-au schimbat şi nu pot să semnez aşa, cu ochii închişi, trebuie să obţin informaţii. Nu ştiu dacă trebuiau să se simtă ofensaţi sau să vină spună: uitaţi, doamnă, asta am făcut, asta nu am făcut, e bine, dacă nu mă duc să corectez” .

Mica Oprea a fost secretar general în Prefectură inclusiv pe vremea în care Frenț a fost subprefect, respectiv prefect, funcție desființată între timp  după care a devenit secretar general al Consiliului Județean condus de Radu Moldovan până la pensionarea pentru limită de vârstă  în 2019. În decembrie 2020 a devenit consilierul personal al noului primar al Bistriței, Ioan Turc până la numirea în funcția de prefect în ianuarie anul acesta la propunerea liderului PSD , Radu Moldovan. 

”La cererea lui (nnFrenț)  în niciun caz nu-mi dau demisia. Sunt instituţiile statului care analizează, e libertatea mea de a aprecia dacă stau sau nu. Eu nu am venit aici pentru bani. În perioada în care am lucrat la Primărie, în anii 90, am avut un salariu de mizerie, dar am lucrat, mi-am făcut datoria (nn Mica Oprea a fost și secretar general al Primăriei Bistrița) Nu am condiţionat munca mea de salariu şi nu am niciun avantaj. 

 (…) Eu nu merg într-o instituţie ca să stau degeaba, în primul rând pentru că eu am lucrat pentru oameni. O să-i dau scaunul într-o zi, doar nu credeţi că mă ţin de scaun. Credeţi că vreau să stau aici până la 80 de ani? Nu am venit să schimb pe domnul Frenţ. Am fost şi în 2009 eliberată din funcţie, nu mă agăţ de scaun. Nu am ambiţii de felul acesta. Am acceptat să vin pentru că era jale în Prefectură. Încerc să fac un pic de ordine, ca să pot funcţiona, pentru că nu pot semna acte ilegale” a spus Mica Oprea citată de Răsunetul.

Informație de context:

, Ovidiu Frenț care a fost pe rând subprefect și apoi prefect de Bistrița-Năsăud a participat la un concurs în Instituția Prefectului pentru o funcție de sef de serviciu pe când chiar el conducea instituția, poziție pe care desigur și-a adjudecat-o. Așa că atunci când a fost înlocuit din funcție, în decembrie 2019 de Guvernul Orban, Frenț n-a plecat la fostul său loc de muncă, ci a rămas șef de serviciu Integrare Europeană în Prefectură 

Credit Foto: Ziar de Bistrița, facebook Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”

Share.

About Author

Lasă un comentariu