Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ministrul Cercetării Bogdan Ivan lăsat fără titlul de doctor după ce CNATDCU a constatat că lucrarea de doctorat nu respectă criteriile științifice.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bistrițeanul din fruntea Ministerului Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan nu mai este doctor în științe încă din luna februarie 2023, după ce Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) i-ar fi invalidat diploma de doctorat acordată de Universitatea București, a descoperit Newsweek România. 

A fost ”doctor” doar 6 luni 

Bogdan Ivan a reușit să-și păstreze titlul de doctor în sociologie, obținut în septembrie 2022 cu o lucrare supervizată de profesorul ex ministru Vasile Dâncu,  doar pentru 6 luni, pentru că o evaluare ulterioară a CNATDCU a stabilit că teza nu respectă criteriile științifice. Consecința evaluării a  fost retragerea titlului de doctor titularului tezei. Bogdan Ivan a precizat, conform Newsweek că i s-a acordat un an pentru refacerea lucrării științifice. 

Newsweek România a comentat, citând un fost membru al  CNATDCU că în mediul academic asemenea situații sunt rare și extrem de dezonorante și că rușinea invalidării unei teze de doctorat este cu atât mai mare în cazul lui Ivan-Bogdan Gruia,  cu cât acesta este și ministru al cercetării, iar Vasile Dîncu are o parte importantă din vină”. 

La momentul numirii în funcția de ministru al Digitalizării și Cercetării, în iunie 2023, Bogdan Gruia Ivan nu mai avea titlul de doctor de cinci luni. Incidentul de parcurs doctoral nu apare însă și în CV-ul său postat pe site-ul Ministerului Cercetării și Digitalizării în care  acesta a trecut că este înscris la doctorat la Universitatea din Bucuresti din 2016. O situație cel puțin stranie ținând cont că o persoană poate fi înscrisă la studiile doctorale, conform regulamentului Universității doar 3 ani cu posibilitate de prelungire, întrerupere sau perioadă de grație de alți 2 ani.

Festival mediatic la obținerea diplomei. A plouat atunci cu laude, iar primarii l-au insotit la sustinere

Iar dacă atunci cand si-a pierdut titlul de doctor  a trecut complet sub tăcere episodul, imediat după ce l-a obținut, cu 6 luni înainte, prietenii si susținătorii deputatului Bogdan Ivan au făcut exces de laude, pe care au ținut sa le transmită pe rețelele de socializare și în presa locală, în timp ce unii primari, presedintele Consiliului Judetean, Radu Moldovan și deputatul Daniel Suciu l-au însoțit la susținerea tezei. (FOTO) Iar fostul absolvent al Extensiei Bistrița a Facultatii de Administrație a UBB le-a mulțumit în presă, făcând exces de cuvinte. A început cu Dâncu, cel care s-a dovedit ulterior că nu i-a supervizat foarte aplicat lucrarea:

”Îi mulțumesc pentru încredere și îndrumare dlui Profesor Vasile Dâncu, un OM care m-a inspirat să merg pe calea studiului aprofundat și al înțelegerii societății românești, cu scopul de a o face mai bună!” i-a transmis atunci deputatul Bogdan Ivan.

Iar mulțumirile au continuat în același stil, Bogdan Ivan dezvăluind că a avut și galerie formată din primar la susținerea doctoratului: ”Îi mulțumesc mentorului meu în administrație, Dlui. Președinte Radu Moldovan. Omul care a arătat de nenumărate ori că este posibil să reformezi sistemul public și să schimbi în bine viața oamenilor! Vom continua pe acest drum împreună!
Îi mulțumesc și pentru surpriza făcută împreună cu colegul meu Daniel Suciu, de a avea primari și oameni din administrație la susținerea publică a tezei. Pe lângă comisia academică, am dat și “examenul” în fața primarilor.” spunea în iunie 2022 tânărul deputat fără să știe că în 6 luni va fi pus în situația de a pierde titlul.

 

Foto: Bogdan Ivan în momentul susținerii tezei de doctorat în fața comisiei Universitatii Bucuresti (foto facebook)

Share.

About Author

Un comentariu

 1. Evaluarea unei teze de doctorat de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) se face de catre o comisie de specialitate formată dintr-un presedinte si evaluatori 3 membri ai comisiei, în funcţie de tema tezei de doctorat. În cazul tezelor care tratează subiecte multidisciplinare sau interdisciplinare, numărul evaluatorilor poate fi suplimentat şi aceştia pot face parte din mai multe comisii de specialitate ale CNATDCU. Membrii comisiei de evaluare fac analiza tezei de doctorat pe baza următoarelor criterii:
  a) relevanţa ştiinţifică;
  b) impactul potenţial al rezultatelor şi măsura în care teza aduce contribuţii substanţiale la cunoaştere în domeniul respectiv ;
  c) originalitatea şi caracterul inovativ sau creativ şi măsura în care candidatul demonstrează abilităţi de gândire critică independentă; (analiza tezei de doctorat cu programe specializate în verificarea originalităţii si depistarea plagiatului)
  d) măsura în care candidatul a utilizat în mod adecvat metodele şi metodologiile de cercetare;
  e) măsura în care modalitatea de prezentare a informaţiilor în cadrul tezei este adecvată;
  f) măsura în care candidatul demonstrează înţelegerea literaturii relevante în domeniu şi familiarizarea cu aceasta;
  g) măsura în care rezultatele prezentate în teză au fost publicate sau acceptate spre publicare, în urma evaluării de către evaluatori externi (prin peer review), ori stau la baza unor cereri de brevet sau a unor aplicaţii ori măsura în care rezultatele prezentate în teză au potenţialul de a fi publicate în acest fel sau de a fi aplicate;
  h) respectarea normelor de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare.

  In cazul lui IVAN BOGDAN-GRUIA, teza sa de doctorat nu a îndeplinit criteriile ştiinţifice şi a fost respinsă de către specialiştii CNATDCU.
  Este vorba de teza de doctorat cu Titlul : ASPECTE ALE SPECIFICULUI ORGANIZAȚIONAL AL ROMÂNIEI. MODELE SOCIO-ORGANIZAȚIONALE DE ACTUALIZARE A POLITICILOR DE RESURSE UMANE ÎN RÂNDUL FUNCȚIONARILOR PUBLICI

  DATA SUSȚINERII: 02/09/2022
  ORA SUSȚINERII: 10:00
  LOCUL SUSȚINERII: Facultatea de Sociologie și Asistență Socială
  DOMENIUL: Sociologie

  Autorul tezei de doctorat: IVAN Bogdan-Gruia
  Conducătorul științific: Prof. dr. Vasile DÎNCU
  Președinte comisie: Conf.dr. Darie CRISTEA
  Referenți oficiali:
  Prof. dr. Valentina MARINESCU
  Prof.dr. Nicu GAVRILUȚĂ
  Prof.dr. Dan CHIRIBUCĂ

  Locul susținerii:
  SALA DE CONSILIU A FACULTĂŢII DE SOCIOLOGIE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ (Vezi imaginile)

Lasă un comentariu