Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

MIS Grup reabilitează inclusiv conductele de apă și canalizare din Bistrița pe 37 de străzi, după ce e în garanție cu străzile și trotuarele. Contractul semnat la sediul Aquabis

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Încheierea unui capitol în odiseea contractului de reabilitare a conductelor de apă și canal din Bistrița, o operațiune care va fi făcută însă după ce a avut loc reabilitarea majoră a străzilor și trotuarelor municipiului prin marile proiecte europene de mobilitate: la sediul Aquabis a fost semnat astăzi contractul din fonduri europene (POIM) de 109,5 milioane de lei fără TVA. Partea bună a întregii povești, după extrem de multă tensiune între municipalitate pe de o parte și Aquabis (Consiliul Județean) de cealaltă parte că aceeași firmă care a lucrat la trotuare si străzi și care asigură garanția întregii lucrări, MIS Grup, a câștigat licitația și pentru reabilitarea conductelor. A spus-o inclusiv administratorul public al Bistriței, Florin Găurean, prezent la semnarea documentelor.

Cel mai mare contract al Aquabis: 37 de străzi din peste 100 cât are Bistrița

Licitația pentru contractul care acoperă reabilitarea conductelor de apă și canal de pe 37 de străzi majore din Bistrița, câștigat de MIS Grup, despre care Bistrița Express a scris aici: s-a desfășurat pe parcursul lunii ianuarie, firma bistrițeană fiind concurată de o companie poloneză care face reabilitare de rețele fără spargerea asfaltului, cunoscută în zonă după ce a făcut mai multe demonstrații, inclusiv la Beclean .

Polonezii n-au  câștigat însă licitația din cauza prețului prea mare ofertat, peste prețul limita din proiectul de finanțare european (cu 59% mai mare) au susținut managerii Aquabis, la întrebările Bistrița Express.

Contractul între Aquabis și MIS Grup a fost semnat de cei doi manageri generali, Ioan Șandru și Petrică Farcaș(MIS Grup) în fața ziariștilor, a presedintelui consiliului de administrație, Grigore Timoce, a reprezentanților ADI Apă Canal Bistrița-Năsăud și a reprezentantului Primăriei Bistrița, administratorul public Florin Găurean.

E unul dintre cele mai mari contracte pe POIM pe care le-a semnat Aquabis, a explicat Ioan Șandru, care a vorbit și despre cauzele întârzierii, din perspectiva operatorului de apă-canal: ”Extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Bistrița este unul dintre cele mai mari contracte de pe Programul Operațional Infrastructura Mare pe care îl semnăm, un proiect așteptat de vreo doi ani. Cauzele pentru care s-a întârziat sunt foarte multe și au ținut mai mult de organizare, de pregătire, de a stabili străzile care nu sunt pe domeniul public. Avem străzi pe care vom face extindere de rețele apă și canalizare și străzi pe care vom face reabilitări de rețele. Pe partea de reabilitare avem mult mai multe străzi. Astfel, la capitolul extindere rețele de apă avem prevăzute lucrări pe 37 de străzi, cu toate că s-a pornit cu 100 și ceva de străzi atunci când s-a întocmit aplicația. Dar pentru că nu toate străzile erau în domeniul public al municipiului, noi nu le-am putut cuprinde în proiect. Partea de extindere se va executa pe 23,3 km. La capitolul reabilitare rețele de apă avem prevăzute lucrări pe 78 de străzi, un lucru foarte bun pentru că avem destule rețele în Bistrița care au o vechime mare și materialele din care sunt făcute unele sunt depășite ca și termen. Vorbim despre aproape 25 de km de reabilitări de rețele pe cele 78 de străzi. La capitolul extindere rețele de canalizare avem prevăzute lucrări pe 49 de străzi, puțin peste 21 de km. Pe partea de reabilitare rețele canal avem 71 de străzi, pe o lungime de circa 10 km. Pe partea de canalizare avem prevăzute și 5 stații de pompare apă uzată, cu o lungime a rețelelor de epurare de 6 km și ceva. În ceea ce privește branșamentele noi executate și branșamentele pe conductele reabilitate, avem 839 pe rețelele extinse și 993 de branșamente pe rețelele reabilitate. Vor fi 1.026 de cămine de racord pe conductele extinse și 533 pe rețelele reabilitate”, a spus directorul Aquabis SA, Ion Șandru.

Doi ani vor dura intervențiile. Constructor: ”Sperăm să scurtăm perioada” 

Petrică Farcaș, managerul de la MIS Grup și-a exprimat speranța că lucrările nu vor dura 2 ani, cât e execuția: ”. Începem de la semnarea contractului, avem o perioada de 3 luni pentru predarea amplasamentului. E o lucrare Acum avem și nume și istoric în Bistrița, o firmă cu vechime de 30 de ani, avem de satisfăcut cel puțin 3 beneficiari: Aquabis, Primăria Bistrița, inclusiv mass-media și-i rugăm să fie mai indulgenți cu noi. Sperăm să lucrăm bine. Se va face un grafic conform celor doi beneficiari ai nostri: Primăria Bistrița și Aquabis. Noi spunem că ne vom încadra în termenele contractuale, de 2 ani de zile. Deși perioada e de 2 ani, sperăm să reușim să o scurtăm, așa am fost la toate proiectele noastre, cu termene scurtate. Suntem pregătiți, avem echipe care să lucreze. Suntem o firmă cu potențial, cu capacitate și cu experiență.a spus Petrică Farcaș, managerul MIS Grup în conferința de presă.

Întrebat daca în perioada lucrărilor vor exista întreruperi la furnizarea apei în Bistrița, managerul MIS Grup a spus: ”În urma analizelor speram sa nu fie cazul spargerii,  pentru că soluția proiectantului e foarte bună, prin foraj. E o soluție bună” a spus Petrică Farcaș. Practic se pozează o nouă conductă și la final se vor face branșamentele, ar putea exista întreruperi, eventual la final, la branșamente” a spus Ioan Șandru.

Directorul Aquabis a dat asigurări și că străzile modernizate și reabilitate nu vor fi sparte:  ”Acolo unde au fost modernizate si reabilitate, și sunt în garanție nu vom intra pe partea de asfalt. Doar daca Doamne Ferește, nu apare vreo avarie, doar atunci străzile nu vor fi sparte”.

 

Foto:

(Petrică Farcaș-MIS Grup, Ioan Șandu_Aquabis, Grigore Timoce-presedinte cons. adm Aquabis)

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu