Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristian Munthiu a lansat proiectul ”Bistrița accesibilă 2028”. ”E un proiect pentru a face Bistrița accesibilă oamenilor pe care acum nu-i vedem nicăieri”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cristian Munthiu, un cunoscut întreprinzător și consilier local a lansat ieri, pe terasa Casei de Cultură, ”cel mai accesibilizat loc pentru persoanele cu probleme locomotorii” proiectul Bistrița Accesibilă 2028. Munthiu, care a ajuns în scaun cu rotile în urmă cu 4 ani, după o probleme de sănătate a mărturisit cât de tare i s-a schimbat viața și perspectiva după acest episod. ”Pe oamenii cu dizabilități fizice pur și simplu nu-i vedem nicăieri în orașul acesta” a spus Munthiu, care a constat și cât de diferită este perspectiva într-un oras occidental față de Bistrița. Nu e un proiect politic a ținut să precizeze consilierul, ci un proiect menit sa le faca cu resurse normale, viața mai ușoară acestor oameni. 

Alături de Cristian Munthiu au vorbit  preotul Cătălin Mileșan, interpret autorizat pentru hipoacuzici și juristul Ciprian Szilaghi, nevăzător.

”Pe oamenii care au o dizabilitate fizică în orașul ăsta nu-i vedem nicăieri. Sunt totuși unul din 80 de oameni face parte din categoria asta. Dacă ne plimbăm între oameni acum și ne uităm atent n-o să vedem prea mulți. De ce? Pentru că societatea s-a obișnuit că le dăm niște ajutoare, gata am rezolvat problema. Am rezolvat problema lor, am rezolvat problema noastră. Ne facem că nu există, foarte multe familii își ascund persoanele cu dizabilități, pentru că îi văd mulți ca o sursă de venit și gata.

Nu. oamenii ăștia în străinătate au posibilitaea de a face, aproape tot ce face un om normal: adică pot intra seara la un restaurant,fără să trebuiasca sa se cațere pe niște scări, care pentru un om care nu se poate mișca e ca și cum ar urca pe un vârf de munte, pot să (o persoana nevazatoare) poate sa audă, poate să folosească niște instumente simple ale secolului XXI ca să poată să se ghideze în oraș, o persoană care nu aude poate sa găseasca pe cineva care să o ajute să înțeleagă( în limbajul semnelor) sau tehnologie de așa natură, iar viața lor devine mult mai normală.” a explicat Cristian Munthiu.

Programul pe care l-am numitBistrița accesibilă 2028” chiar lucrul ăsta îl dorește: dorește ca noi comunitatea să fie un oraș egal pentru toți. Și nu e deloc complicat: n-am venit aici să vorbim de milioane de euro care trebuie investiți în chestii foarte complicate, ci niște lucruri foarte simple. Nu e un program politic, trebuie să vă spun de la bun început, e un program pentru comunitate, a precizat acesta

Aici puteți semna petiția Bistrița Accesibilă:

Petiție Bistrița Accesibilă 2028

Share.

About Author

Lasă un comentariu