Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Câteva primării din județ mai au în conturi doar mărunțiș. Se cere rectificare de urgență

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean a declarat vineri într-o conferință că mai multe primării din Bistrița-Năsăud au rămas fără bani de funcționare pe final de an și nu pot face plăților crente dacă guvernul nu face o a doua rectificare pe 2018, obligatoriu în noiembrie. Țintean spune că administrațiile locale ar trebui să primească în cont măcar cotele din impozitul pe venit sau TVA măcar la nivelul finalului de an 2017 și că li s-ar fi făcut această promisiune după modificările la Codul Fiscal care le-au afectat din venituri. ”Am ridicat problema celei de-a doua rectificări bugetare, care se pare că, totuşi, va fi, datorită faptului că UAT-urile şi primăriile au primit o promisiune de la Guvernul României, că atunci când se va încheia anul 2018 nivelul fondurilor de care vor dispune şi primite din cote părţi din impozit pe venit sau TVA va fi cel puţin la nivelul realizatului din 2017. La ora aceasta, avem primării în România şi în judeţul nostru care gâfâie, primării care au 15-20 lei în cont, şi mă refer aici la capitolul finanţare retribuţii, salarii sau cheltuieli curente. Nu te iartă nimeni dacă nu ţi-ai plătit curentul, apa, gazul, deşeurile, nu poţi ţine şcolile în frig, nu poţi ţine copiii fără lemne şi toate celelalte care se însumează la capitolul cheltuieli curente”  Acesta a evocat cazul comunei Urmeniș care ar fi rămas în cont cu 15 lei.

Centralizator cu datoriile doar pentru ALDE de la un vicepreședinte de Consiliu Județean

Interesant este și că Țintean, care este și vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud spune că a trimis o circulară în calitate de președinte ALDE tuturor primarilor formațiunii sale pentru a le cere o situație cu fondurile de care dispun la 31 octombrie  și de câți bani mai au nevoie pentru a plăti cheltuielile curente și salariile până la sfîrșitul anului 2018.

Țintean n-a făcut referire însă și la centralizarea nevoilor tuturor celorlalte primării din județ, a căror primari n-au carnet de partid la ALDE dar pe care acesta trebuie să-i reprezinte în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean.

Urmeniș nu e singura primărie cu probleme de asigurare a funcționării din Bistrița-Năsăud. De departe cea mai gravă situație se înregistrează la Șieu, unde administrația locală este obligată să returneze 1,2 milioane de euro reprezentând o corecție financiară de 100 % pentru un proiect implementat în 2015, din vina executantului o companie din Satu Mare gasite cu nereguli în actele de licitație de un control al Curții de Conturi Europene. Aici în 3 luni primăria ar putea ajunge să pună lacăt pe ușa administarției locale , dacă nu primește bani la rectificare de la bugetul național, suma care ar trebui să o plătească reprezentând bugetul pe 5 ani ai comunei. Președintele CJ Radu Moldovan a declarat luna trecută că a avut discuții cu ministrul finanțelor Eugen Teodorovici și că ar fi luată în calcul o rectificare în noiembrie.

 

sursă foto: mesagerul.ro

Share.

About Author

Comentarii închise.