Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bugetul care scoate ”țara din mocirlă” înfundă primăriile în faliment. Studiu de caz: Runcu Salvei

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Caracterizat de liderii PSD din Bistrița-Năsăud drept un buget al coeziunii, unul care scoate țara din mocirlă, bugetul din 2019 ar putea pune lacăt pe micile primării.

Administrațiile cu venituri mici din impozitele populației și fără agenți economici în comună riscă să declare falimentul în trimestrul III-IV în condițiile în care s-au trezit că trebuie să susțină îndemnizațiile pentru persoanele cu handicap și însoțitorii lor. În plus, deși legea bugetului  le garanta 2 milioane de lei anual pentru funcționare 7-8 primării mici s-au trezit la împărțirea cotelor defalcate pentru reechilibrarea bugetelor de la Consiliu Județean și de la finanțe că primesc mai puțin decât cotade supraviețuire: e vorba de Silivașu de Câmpie, Sânmihai, Ciceu Mihăiești, Runcu Salvei, Milaș, Miceștii de Câmpie sau Ciceu Giurgești și altele.

Cea mai mic buget în 2019 va avea Runcu Salvei, nici 1200 000 lei, iar primarul susține că finanțele i-au calculat că ar face venituri în 2019 la care nici nu poate visa, adică 900000 de lei. Primarul Anchidim Pavelea spune că nici vorbă de așa ceva, iar veniturile de pe 2018 de 700 000 de lei ar fi fost accidentale, o mare parte provenind din exploatarea de masa lemnoasa din doborâturi, situație aproape imposibil de repetat: ”Deşi Legea bugetului spune ca nicio comună să nu aibă sub două milioane lei, ca să poată funcţiona, la Runcu Salvei nu s-a pus în practică. Eu am primit 1.215.000 lei. I-am întrebat de ce nu am primit şi eu 2 milioane lei ca să pot funcţiona, mi-au mărit veniturile proprii la 900.000 lei ca să mă poată sancţiona”.

Primarul a declarat într-o conferință de presă la PNL că totul este o bătaie de joc și că nu are cum să funcționeze cu banii aceștia, în condițiile în care numai bugetul pentru cele 26 persoane  cu dizabilități și însoțitorii lor depășește 600 000 de lei .Din banii Consiliului Judeţean mi s-au dat 75.000 lei, cea mai mică sumă, iar la Lechinţa 2 milioane lei, pentru că are de făcut o secţie de poliţie, dar şi eu am 3 milioane de lei cofinanţare. De unde, că nu am venituri. A fost o bătaie de joc ca să nu putem funcţiona. Şi aşa ţara se conduce prin ordonanţe de urgenţă, de ce nu se dă o ordonanţă de urgenţă prin care să elimine primăriile incomode, să le desfiinţeze”, a spus exasperat primarul din Runcu Salvei.

Primarul Pavelea a făcut solicitări de majorare măcar cu 360000 de lei atât la Cosiliul Județean cât și la finanțe, însă spune că a fost purtat pe drumuri fără ca cineva să-și asume responsabiitatea. La o întâlnire cu șeful cJ Radu Moldovan acesta le-a recomandat să taie salariile angajaților: ” Poate la el la Consiliul Județean o face, însă la noi ca și peste tot majorarea salariilor o face consiliull local și niidecum primarul. ” de ce nu dă un oug guvernul și să   stabilească grile de salarii unitare în toată țara. E așa de greu?” se întreabă primarul Anchidim Pavelea.

Președintele PNL, Ioam Turc a declarat în aceaeși conferință de presă că există o presiune foarte mare asupra primarilor să treacă la PSD făcută de șeful CJ și al PSD: ”Domnu Radu Moldovan le spunea tuturor că nu face politică, de când a intrat în Consiliul Judeţean el este membru „în partidul administraţiei”, acolo unde trebuie să se afle toţi primarii, în partidul administraţiei lui Radu Moldovan. Cei care nu au intrat în partidul administraţiei, prin Ordonanţa 55/2014, sunt presaţi prin diferite metode, mai cu binişorul mai cu bâta bugetului, să se hotărască”, a declarat Turc. Acesta l-a taxat şi pe  Vasile Dâncu, care deşi a avut funcţii importante „N-a mişcat niciodată un deget pentru satul lui natal, pentru motivul că administraţia locală este condusă de un primar liberal, care nu vrea să intre în partidul administraţiei lui Radu Moldovan”.

Share.

About Author

Lasă un comentariu