Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Simfonie de culori în Munții Rodnei: a înflorit bujorul de munte, anunță biologii Parcului. E plantă protejată

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

În Parcul Național Munții Rodnei a înflorit bujorul de munte, sau smârdanul, cum este denumirea populară, o plantă protejată de lege, care transformă spectaculos  peisajul pe parcursul celor 3-4 săptămâni cât e înflorită.

Biologul Parcului Munții Rodnei, Claudiu Iușan a publicat fotografii cu imaginea colorată în roz a pajiștilor pe care  a înflorit Rhododendronul  kotschyi Simonkai, denumirea științifică a plantei protejate , care crește numai la altitudini mari. este o plantă. E o floare aproape  imposibil de transplantat  ceea ce o face pe cât de spectaculoasă, pe atât de rară: În România se găsește în Carpați..sunt plante  care cresc doar la altitudine înaltă și se extind din Himalaia, Caucaz, Carpați până în Munții Alpi și Pirinei.
Smârdarul, așa cum este denumit popular bujorul de munte, crește spontan în tufe pitice în zona alpină. Fiind o plantă care crește în condiții climaterice și de relief foarte specifice, el nu tolerează transplantări, lucru care face imposibilă introducerea acestuia în grădini” scrie biologul parcului într-un comentariu care însoțește fotografia postată pe facebook. Florilor bujorului de munte au un miros și o aromă asemănatoare vișinelor – și înfloresc cam de pe la sfârșitul lunii iunie și la începutul lunii iulie.
Biologul Claudiu Iușan atrage atenția că floarea nu trebuie confundată cu bujor și că în ciuda numelui nu face parte din aceeași familie botanică.

Bujorul de munte este una din plantele aflate pe cale de dispariție și este protejat de lege. Culegerea, ruperea sau deteriorarea tufelor se pedepsește cu amendă usturătoare. ”Planta crește foarte greu, ramurile deteriorate de cele mai multe ori mor sau se regenerează foarte greu. Tufele de pe crestele Carpaților au vârste de 30-40 de ani, timp în care abia ating înălțimea maximă. Planta este foarte delicată și are nevoie de sumă de condiții pentru a se dezvolta : lumină dimineața, umiditate, sol bogat și o altitudine foarte precisă.” menționează site-ul montaniarzi.ro.

Are utilizare medicinală, însă supradozarea face infuzia toxică

Florile, conțin aminoacizi esențiali organismului, și a fost recoltat pentru infuzii, însă biologii vă recomandă să nu încercați: există risc crescut de a produce intoxicații grave, dacă este cât de puțin supradozat, potrivit site-ului amintit, montaniarzi.ro,

 

 

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Balan Marius -Horea- VERZII de Bistrita-Nasaud în

    Bujorul romanesc de gradina exista la mine acasa din anii 50. Cine nu crede sa vina sa asculte fabuloasa poceste a lor din vremea parintilor si a copilariei mele. Tot in casa detin doua FERIGI cu radacina de baza de acum 60 de ani. Si SANSIVERIA o alta planta de camera are peste 50 de ani. Cu ajutorul lui DUMNEZEU creatorul acestor minunatii traiesc la mine adevarate minuni naturale la o varsta extrem de inaintata in lumea plantelor. Toate sunt de la parinti mostenire exact ca un imobil . Sunt foarte fericit sa le privesc in fiecare dimineata.

Lasă un comentariu