Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Judecătorul Cristi Danileț: Un condamnat penal nu poate fi loial statului.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Judecătorul clujean Cristi Danileț a explicat într-o postare pe blogul său juridic de ce unui demnitar ar trebui să i se aplice același tratament în exercitarea funcției ca și în cazul unui funcționar public, care în perioada trimiterii în judecată pentru fapte penale ori a arestului preventiv este suspendat temporar din exercitarea funcției publice: ”Există un principiu în drept potrivit căruia unde este aceeași rațiune trebuie să existe și aceeași soluție (ubi eadem ratio eadem solutio). Mă întreb dacă cele de mai jos statuate de CCR – Decizia nr. 32/2018, pct. 56 – pentru funcționarii publici nu ar trebui să li se aplice și demnitarilor statului. Mai mult, până la urmă demnitarii statului ocupă poziții mai onorabile decât cele ale funcționarilor  statului ” arată judecătorul Cristi Danileț.

Judecătorul  exemplifică luarea sa de poziție citând din textul deciziei CCR  în cauză: ”„Formularea unei acuzații penale, urmată de luarea măsurii preventive a arestului și/sau de trimiterea în judecată, nu înlătură prezumția de nevinovăție a persoanei acuzate penal, dar o plasează temporar în afara cadrului legal de exercitare a funcției publice….Luarea măsurii preventive a arestului sau trimiterea în judecată este cea care determină schimbarea situației juridice a persoanei care exercită autoritatea publică și îi suspendă cu caracter temporar, din punct de vedere legal și moral, calitatea de a ocupa funcția cu care a fost învestită. Pe de altă parte, chiar dacă prezumția de nevinovăție a acesteia nu este desființată până la pronunțarea unei hotărâri definitive de condamnare, întrucât există îndoieli rezonabile cu privire la buna-credință și loialitatea funcționarului public în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, în această perioadă, acestuia nu i se mai poate încredința de către stat exercițiul autorității publice, persoana pierzând temporar legitimitatea de a reprezenta interesele generale pe care legea o obligă să le protejeze” scrie judecătorul Danileț evocând textul unei decizii a Curții Constituționale din 2018.

”Avem o decizie pentru funcționarii publici. De ce nu s-ar aplica aceasta și pentru demnitari” se întreabă retoric Cristi Danileț, ca răspuns la un comentariu. El a raspuns la o altă întrebare și că ambele categorii, atât funcționarii cât și demnitarii răspund la fel în fața legii penale.

De altfel și titlul postării ”Un condamnat penal nu poate fi loial statului”, este o aluzie transparentă la situația în care se găsește Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, condamnat în urmă cu trei zile de un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție la 3,6 ani de închisoare, sentință care poate fi atacată în apel. Liviu Dragnea a anunțat la o zi după comunicarea hotărârii instanței că nu va demisiona din niciuna din funcții, iar premierul, ministrul de interne, dar și întreaga conducere a partidului de guvernare și-au anunțat solidarizarea cu el.

 

Foto: blogCristi Danileț-judecător

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu