Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bicicliștii nu mai pot fi depășiți oricum. Minimum 1, 5 metri trebuie păstrată distanța laterală

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prevederea apare într-o hotărăre de guvern publicată săptămâna trecută. Actul normativ are mai multe reglementări care modifică Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar câteva se referă la obligativități pentru bicicliști, dar și pentru șoferi.

Astfel la depășirea unui biciclist sintagma ”distanță lateral suficientă este înlocuită cu ”distanță recomandată de minimum 1,5 m”.  Și tot bicicliștii sunt vizați de o altă modificare impusă prin același HG: ” echiparea bicicletei trebuie să se facă cu elemente sau dispozitive care să asigure vizibilitatea acesteia în trafic, în special pe timp de noapte, și să nu se limiteze doar la cele de culoare portocalie fixate pe spițele roților”.

Obligatoriu cu căști, înclusiv în oraș

Reprezentanții Asociațiilor bicicliștilor spun că modificarea referitoare la depășiri este binevenită, însă că ar trebui dublată de campanii informative care să informeze șoferii : ”este o măsură bună, chiar eu m-am confruntat cu incidente în trafic din pricina șoferilor care circulau mult prea aproape și am fost chiar accidentat”, explică Marius Chiuzan, președintele Asociației BistrițaNews Bike, o asociație cu 200 de membri. El crede că poliția trebuie să informeze în privința noilor măsuri, prin campanii radio-tv, on-line dar și prin împărțire de flyere: ”noi împărțim flyere, însă este insuficient. Trebuie să o facă și poliția rutieră”, crede Marius Chiuizan. Cealaltă măsură din HG, care-I obligă pe bicicliști să -și asigure vizibilitatea este considerată tot bine-venită: ”Știm că trebuie instalate catadioptri albe pe față, roșii pe spate care să asigure vizibilitate suplimentară, dar și căștile de protecție devin obligatorii pentru orice categorie de drum. Recunosc că în oraș nu purtam până acum, însă ne vom conforma”, mai spune jurnalistul, președintele de asociație ciclistă.  Potrivit calculelor asociațiilor din domeniu în Bistrița-Năsăud ar exista mai bine de 10000 de utilizatori de biciclete.

Sursa foto: arhiva observatorph.ro

Share.

About Author

Lasă un comentariu