Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce sfaturi de igienă la domiciliu ne dă un cunoscut medic specializat în sănătate publică din Bistrița

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Doctorița Doina Petri, specialist în medicină de igienă și în sănătate publică, fost director adjunct al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a oferit pe pagina sa de facebook câteva sfaturi de igienizare a locuinței pentru protecția împotriva coronavirusului Covid 19, dar și cum să faci ca distanțarea socială, noul concept de prevenție să nu fie atât de supărătoare.

Medicul bistrițean explică și că a  ajuns să facă un set de reguli practice, eficiente în prevenția contaminării, după ce mai mulți prieteni i-au cerut sfatul: ”Un prieten m-a intrebat azi, vorbind de Covid 19: Ce masuri de igiena ai luat tu, acasa? Evident că, trăind într-un mediu sensibilizat de noua conjunctura epidemiologica, m-am gândit să întăresc si eu, măsurile de igienă!” a scris dr Doina Petri.

Pulverizator la intrarea în  locuință, igiena strictă a hainelor
Medicul explică și cum procedează la intrarea în locuință: ” la intrarea am așezat un pulverizator cu o soluție alcoolică și înainte de a pune mâna pe chei să deschid ușa sau pe clanță, dau pe mâini cu soluție, ca să fiu sigură că nu las nimic riscant colocatarilor mei” ,

O atenție specială ar trebui acordată hainelor îmbrăcate pe stradă, dar și cumpărăturilor aduse în locuință: ”
imediat ce intru în casă, mă dezbrac, așez haina de stradă în cuier și asez cumpăraturile la locul lor și nu direct pe masa. Îmi schimb hainele de stradă si nu le las pe canapea, pat sau perna; le duc direct in cosul de rufe, pentru a fi spalate. Mă spal pe mâini după ce mă schimb de haine”. Iar hainele dezbrăcate au parte de o igienă specială pentru că pot fi contaminate: ”Sunt atentă la igiena îmbrăcămintei, sunt atentă că la introducerea hainelor în mașina de spălat să nu scutur și să nu agit rufăria, pentru a nu împrăștia particulele de praf și resturi de fibre care pot fi și alergene. Utilizez o temperatura mai mare a apei de spălat decât in mod obisnuit, si aleg lenjerie de pat, fețe de masa, care se pot dezinfecta ( albi) si/sau călca”.

Cum se curăță corect casa pentru a fi siguri că nu ai probleme cu coronavirusul

Regimul zilnic de curățenie propus de dr. Doina Petri arată așa: ”zilnic, la curățenie trec prin toate punctele pe care le frecventez mai des: șterg cu o laveta cu soluție de curățare casnică clanțele ușilor, mânerul ferestrelor și pervazul, întrerupătoarele electrice, apoi mai șterg odată cu soluție alcoolică; cu alta laveta îmbibată cu soluție alcoolica ochelarii, apoi tastatura, telefonul, și fac asta după ce-mi pun mănusi de unica folosinta ( dar ar putea fi si de menaj). După ce scot mănusile mă spăl obligatoriu pe mâini cu apa caldă si săpun cel putin 20 de secunde.

Alimentele proaspăt cumpărate pot ascunde ”surprize” pe ambalaj

Igiena veselei are nevoie de o atenție specială : ” (vesela) o degresez cu un produs adecvat, o dezinfectez cu o solutie clorigena , apoi o limpezesc si o depozitez. Folosesc manusi, iar dupa scoaterea lor ma spal cu apa calda si sapun” , așa cum și alimentele trebuie manipulate cu precauție: ”sunt atentă la manipularea alimentelor. Dacă am cumparat fructe, precauție: (le aleg pe cele la care trebuie indepartata coaja), le spal bine sub jet de apa rece. Daca am cumparat produse preambalate, mă spal pe maini dupa ce indepartez ambalajul” este sfatul medicului Doina Petri.

Aerisitul și măsuri speciale pentru gunoi
”Maturatul si aspiratul le fac asa cum le faceam de obicei, matur zilnic si aspir saptamanal. -Spalatul si dezinfectia baii sunt iar masuri obisnuite, de cate ori e nevoie, dupa fiecare utilizare. În cosul de gunoi am pus punga de polietilena densa si indepartez gunoiul zilnic. Mă spal pe maini si ma dezinfectez dupa ce duc gunoiul. Aerisesc cat de mult pot, macar 10 minute/ora cand sunt acasa, obligatoriu in timpul maturatului si curateniei” continuă doctorița specializată în igienă.

Medicul Doina Petri nu agreează vizitele în acaestă perioadă și în magazine rutina dezinfectării continuă:  când intru intr-un magazie ma dezinfectez pe maini, cu servetele antibacteriene pe care le am tot timpul in buzunar, si cand intru, si cand ies. Daca vad in magazine dozator de dezinfectant automat, il folosesc. Nu merg la medic pentru orice durere banala. Prefer sa sun, ca sa primesc un sfat.- Nu frecventez farmacia ca sa-mi fac stoc pentru nu stiu ce scenariu. Daca o sa fie nevoie, am incredere ca medical de familie imi va da cel mai bun tratament.


 Sfaturi la cumpărături: ideal fără cash

” Imi planific mai bine cumparaturile si nu ies din casa din 5 in 5 minute pentru toate fleacurile .Evit sa platesc cu bani cash, dar prefer sa ma spal pe maini sau sa ma sterg cu un servetel umed dupa ce plătesc. Am vazut ca magazinele au dozatoare cu dezinfectant, asa ca e simplu, dupa ce platesc, ma dezinfectez” .

Distanțarea socială poate fi suportivă

Pastrez distanta sociala ori unde ma duc. Daca ma intalnesc cu o cunostinta pe strada, pastrez distanta, stau putin de vorba, nu stau ore in sir la taclale. Încerc sa fiu cat mai suportiva, grijulie, atenta si amabila cu ceilalti. Este nevoie de intelegere si coeziune sociala. Nu e nimeni de vina pentru situatia creata si daca pot oferi ajutor, o fac. Nu invinuiesc pe nimeni si inteleg ca familii intregi de romani trec prin drame sociale. O vorba buna , poate indulci macar pentru o clipa, o viata grea.
In rest, toate bune !” încheie  doctorița Doina Petri.

Share.

About Author

Lasă un comentariu